Обявите за свободни работни места в България са се увеличили с 10% през август спрямо юли, а на годишна база остават почти непроменени.

Това показва проучване на водещия сайт за обяви за работа JobTiger. Изследването не би могло да претендира за представителност, но вероятно е най-малкото показателно за част от трендовете на трудовия пазар. Към края на юли на сайта са били качени над 44 000 предложения в цялата страна.

Обявите за София-град са съставлявали 41% от всички оферти, тези за Пловдив  - 10 на сто, за Варна - 9%, за Бургас - 4 на сто, Русе - 3% и за Стара Загора - 3 на сто. 

Най-голям е бил ръстът на офертите за работа в секторите "Търговия и продажби" - 9 процента или 950 предложения повече, в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 8 процента - 500 предложения повече, "Информационни технологии" - 4 процента или 120 оферти повече. В "Маркетинг и реклама" е имало със 70 предложения повече, което е 6% ръст, а в "Здравеопазване и фармация" предложенията са били 20 повече, което е увеличение с 1%, съобщават от Jobtiger, цитирани от БТА.

Спад на обявите за работа се е наблюдавал в секторите "Счетоводство, одит, финанси" (70 предложения по-малко или спад с 3%), "Логистика и транспорт" (90 предложения по-малко или намаление с 2 на сто) и "Търговия и продажби" (1200 предложения по-малко, което е с 14% по-малко). Нивото в секторите "Административни и обслужващи дейности" и "Строителство" е било непроменено през август, показват още данните.

Една четвърт от всички предложения за работа в страната са били в "Търговия и продажби", следвани от секторите "Производство" (16%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (15%), "Логистика и транспорт" (11,2 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (10,9%), "Информационни технологии" (7%), "Строителство" (6 %), "Здравеопазване и фармация" (5%), "Счетоводство, одит, финанси" (4,6%), "Маркетинг и реклама" (3%) и "Изкуство" (1 на сто).

Предложенията за работа от вкъщи са спаднали с 1 процент. Около 3320 обяви или 8% от всички са били от този тип през август. На годишна база те са намалели със 7 на сто. Около половината от тях идват от сектора на Информационните технологии.