През последните няколко години купувачите на жилища с кредити в еврозоната бяха принудени да отложат взимането на нови ипотеки, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти до рекордни нива след продължителния период на отрицателни лихви.

Затова и европейските банки са на път да отчетат почти нулев ръст на ипотечното кредитиране през 2024 година. Въпреки това от 2025 г. нататък се очаква възстановяване, пише в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на данните от анализ на "Ърнст и Янг" (EY).

Според проучването на одиторската компания тази година в страните използващи еврото ипотечното кредитиране няма да отчете ръст, след като през 2022 г. се повиши с 4,9 на сто. Анализът на организацията се базира на данни от ЕЦБ и националните банки на Германия, Франция, Испания и Италия.

Предишният най-нисък темп на растеж е бил 0,2 на сто през 2014 година, припомня британското издание, цитирано от БТА.

"Ърнст и Янг" очаква ипотечното кредитиране в еврозоната да се възстанови през 2025 г. с ръст от 3,1 процента и да нарасне до 4,2 процента през 2026 година. Причината е, че разходите за заеми падат, а инфлацията се забавя, което облекчава отчасти натиска върху жилищния пазар.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент от 0 процента през 2022 г. до рекордно високо ниво от 4 процента през септември миналата година, след подобни ходове на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) и Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, за да се справи с нарастващата инфлация. През периода 2021-2022 г. тя достигна рекордни за последните десетилетия нива.

През юни ЕЦБ намали основната си лихва до 3,75 процента, като се очаква да направи допълнителни съкращения през следващите месеци, на фона на понижаваща се инфлация. Цената на кредитирането най-вероятно ще бъде намалена този месец и от ФЕД.

На този фон жилищното кредитиране и имотният пазар в България регистрират рекорди. Жилищното кредитиране към края на юли нарасна над 25 % на годишна база, след ръст от 24.8% през юни и 24,4 % през май. През април заемите, обезпечени с недвижим имот, се увеличиха с 23,9 %, през предишния месец - с 20,5 %, а през януари и февруари ръстът им бе съответно с 16,5 % и 17,9 на сто.

През 2023 г. жилищните кредити нараснаха с 19,9 %, през предишната година - с 16,1 %, а през 2021 г. и 2020 г. ръстът им бе съответно с 15 % и с 10,1 на сто.