Банковото кредитиране в еврозоната се e увеличило леко през май с 0,3 %, показва проучване на Европейската централна банка.

Ръстът идва след ниските нива от предишните месеци, които бяха резултат от рекордно високите лихвени проценти, вероятно отблъснали както кредитори, така и кредитополучатели, съобщава БНР.

Увеличението с 0,3 % на банковото кредитиране е на годишна база спрямо същия месец миналата година и идва след ръст от 0,2 % през април. Това е най-бавният темп на кредитен ръст за домакинствата от началото на 2015 година, отбелязва националното радио.

Растежът на банковите кредити за нефинансовите компании също се е ускорил слабо през май до 0,3 % от 0,2 % през предишния месец.

Общият кредитен ръст в частния сектор, който обхваща домакинствата и нефинансовите предприятия, се е забавил до 0,8 % след увеличение с 0,9 % месец по-рано.

Данните са за последния месец преди заседанието на ЕЦБ на 6-и юни, когато ЕЦБ понижи за пръв път лихвите си от 2019 г. насам.

Базовата лихва по рефинансирането, лихвата по кредитното улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната станаха съответно 4,25 %, 4,50 % и 3,75 на сто.

Само между юли 2022 г. и септември 2023 г. централната банка на еврозоната вдигна лихвения си процент с общо 450 базисни пункта, за да се бори със сериозната инфлация в 20-те страни, използващи еврото, която през октомври 2022 г. достигна връх от 10,6 процента.