„В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори.“ Това съобщиха току-що от фракцията на Доган във фейсбук. На публикувана снимка се вижда и вносителят на документите – депутатът Валентин Тончев. 

Припомняме, че по-рано днес Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалициите на двете враждуващи фракции в ДПС – около Ахмед Доган и около Делян Пеевски.

С новата регистрация – само на партията, лагерът на Доган ще се опита да надделее в спора кой да владее марката на „ДПС“ за изборите на 27 октомври. А на Пеевски може да му се наложи да се яви в коалиция от други партии.

Припомняме, че при предния опит за регистрация ЦИК реши да приеме едновременно документите на двете фракции. Така не можа да сработи юридическият принцип „първият по време е първи по право“. С новата си регистрация ДПС около Доган вероятно се надява този път това да се случи.

Контра от Пеевски

Според Регистъра на политическите партии обаче ДПС продължава да се ръководи заедно и поотделно от двама (съ)председатели, а именно Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Така спорът пак може да стигне до Върховния административен съд, където се счита, че Пеевски има влияние. 

***

Междувременно по-късно днес хора от фракцията на корпулентния Делян Пеевски са пристигнали в ЦИК и са подали заявление за оттегляне на регистрацията, внесена от Валентин Тончев, научи Клуб Z. Сред тях е бил Хамид Хамид, който е представил пълномощно от Пеевски.

Възможно е хора на Доган пак да внесат заявление за регистрация и т.н. Членовете на ЦИК са в сложна ситуация заради продължаващия конфликт в ДПС. Така ще е поне до 11 септември. Тогава изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за парламентарните избори. 

Очаквайте подробности