Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа регистрация за парламентарния вот и на двете коалиции, в чийто състав двете ДПС фракции смятат да се състезават една срещу друга на вота.

Отказ получиха и "Демокрация, права, свободи" - от която е част ДПС на Ахмед Доган, и "ДПС-Ново начало" - на "кръга Пеевски".

Мотивът е ясен: Изборният кодекс забранява една и съща партия да участва в различни формати на избори, състезавайки се така сама със себе си. ЦИК даде време на двете ДПС до 7 септември да отстранят тази нередност, но нито една не изтегли партията от съответната коалиция.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд (ВАС), като отсега е ясно, че и двете фракции ще направят това.

Регистрацията за вота приключва на 11 септември, така че развръзката предстои до дни.

Както е известно, на 2 септември ЦИК взе спорното решение да приеме документите и на двете коалиции паралелно, като не заведе нито входящ номер, нито час. Това може да се окаже ключово, ако казусът се озове във ВАС, закъдето изглежда се е запътил. Можем само да гадаем дали ВАС ще реши да вземе предвид не по-малко спорното от юридическа гледна точка подаване на електронно заявление до ЦИК, което хората на Пеевски твърдят, че са направили в 00:05 ч. на 2 септември, като така определи първия подал заявление като "пръв по право".

Това обаче е тезата, която застъпват тези дни публични говорители, считани за близки до Пеевски. Отделно - политици отдавна спрягат името на председателя на ВАС Георги Чолаков като човек, зависим от санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания (съ)председател на Движението.

Иначе на днешното заседание на ЦИК бе отчетено, че на електронната поща на комисията, в 00:05 ч. в действителност е постъпило заявление от Пеевската група, но към него няма приложени документи.