Урсула фон дер Лайен успяла да се пребори двуцифрен брой жени да бъдат кандидати за следващата Европейска комисия.

Това заяви самата тя на пресконференция.

Първоначално правителствата на страните членки номинирали само 4 жени и 21 мъже. Председателят на ЕК и върховният представител за външната политика се издигат от Европейския съвет. В случая това са пак жени – самата Урсула фон дер Лайен и естонката Кая Калас.

За да увеличи представителството  на нежния пол, Фон дер Лайен изпратила писмо до националните правителства.

„Ние сме много ясни за географския баланс „север-юг-изток-запад“, баланса на портфейлите в различните региони. Ясни сме и за баланса според политическата принадлежност. Трябва да бъдем балансирани и що се отнася до разнообразието при представянето на хората от ЕС. И половината от тях са жени“, каза председателят на Комисията, която бе преизбрана за втори мандат.

Тя се похвали, че през целия си политически живот се бори жените да имат достъп до позиции за вземане на решения и водещи позиции. И обясни как го прави:

„Опитът ми показва, че ако не го поискаш, няма да го получиш. Това не идва по естествен път. Казах го и в моето писмо. Защото ако не го бях казала, нямаше да има повод да се погледне на разнообразието. Това безспорно е труден път, но изобщо не променя моите убеждения и решителност.“

Така в момента жените кандидати за ЕК са точно 10, ако се броят Фон дер Лайен и Кая Калас.

Само България изпълни искането на председателя и номинира мъж и жена – съответно Юлиан Попов и Екатерина Захариева.

Председателят започна срещи с номинираните представители на различните страни и най-късно на 11 септември трябва да обяви състава на новата Комисия.

„Признавам, че понякога на правителствата е трудно да избират кандидати. Понякога мъжете са по-добре подготвени от жените. Имаме и ситуации, в които точно преди номинацията по-подготвената жена се отказва“, каза още Фон дер Лайен.

Най-важният критерий за подбора на еврокомисарите си остава компетентността, категорична бе тя. 

„Това означава висока политическа компетентност, изпълнителна компетентност, например бивши премиери, министри, зам-министри. Или поне дипломатически опит. Или работа на висок пост в евроинституциите“, каза председателят на ЕК.