Как Корнелия Нинова и хората й са подали документи за регистрация на БСП на парламентарния вот в Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера? Има ли криминален елемент - как са се добрали до заключения в каса печат на партията, кой е подписал платежното нареждане, кой е събрал подписите на симпатизантите?

Тези въпроси отправя бившият ръководител на отдел "Деловодство" на "Позитано 20" и бивш главен секретар на Министерство на икономиката при Нинова (впоследствие уволнен от нея - бел.ред.) Йордан Татарски. Татарски оспорва (с публикация в опозиционната на Нинова фейсбук страница "Новини от Червения ефир") легитимността на регистрацията, като намеква за "извършено престъпление" "злоупотреба с власт" и "въвеждане на заблуда на ЦИК". 

"Дали има извършено престъпление с оглед издаденото пълномощно от кака и подаденото заявление да ЦИК от троицата Свиленски-Ченчев-Дончев? Отговорът изисква установяване на следните обстоятелства:

  • Как са се сдобили с печата, който се съхранява в касата на деловодството на Националния съвет?
  • Платежното нареждане за плащане на депозита от 2500 лв. подписано ли е от главния счетоводител, ако пък депозита е внесен на каса има ли разходен касов ордер за платени средства от партийната каса?
  • От счетоводният отдел ли е лицето, което е вписано в заявлението за отчитане на приходите и разходите?
  • Има ли злоупотреба с власт и въвеждане в заблуда на съда и ЦИК?
  • Организаторите и лицата събирали подписката за подкрепа на регистрацията на БСП имат ли разрешение за администриране на лични данни?" - пита Татарски.

Зад тези въпроси стои разигралата се вчера сага около подаването на документите. Двамата упълномощени от Нинова да представляват партията - Иван Ченчев и Георги Свиленски се явиха в 11 ч. в ЦИК, като в същия час започваше заседанието на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за оспорване на лидерството й на партията. 

По-късно ВКС се произнесе: временно управляващият Атанас Зафиров представлява БСП.

По време на съдебните процедури Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова заради уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи и саботиране на регистрацията на БСП за изборите.

Клуб Z потърси за коментар и Нинова, и Свиленски, и Ченчев, но нито един от тримата не отговори на мобилния си телефон.