Безпощадна критика към депутатите за качеството и дори за законосъобразността на законотворчеството им отправи Съюзът на юристите в България в свое обръщение до парламентарните групи. В него се говори за "поправка на поправката", за четене на законите отзад напред и за липсата на всякакъв предварителен анализ и съгласуване.

"Информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и наши изследвания, показват, че поредицата НС на РБ е на първо място в ЕС по законодателни предложения, направени от народни представители - над 65%. За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н.

Разбира се причините за тази българска депутатска активност е ясна на всички, но държим да отбележим, че в решение №1/2020 г. на КС на РБ е посочено, "че за да бъдат конституционосъобразни, приеманите от НС актове трябва да съотвестват както на Конституцията на РБ, така и на останалите действащи закони. Полезно е народните представители да се запознаят с това решение, за да разберат, че Законът за нормативните актове (ЗНА) създава за тях императивни норми, в т. ч. и регулиращи законодателството и законодателния процес!", започва обръщението.

Със законодателните изменения, предложени от депутати на практика се избягва широкото обществено обсъждане, което е задължително за инициативите на Министерския съвет. Отделно, масова практика е законотровците в НС да не се съобразяват с изискванията на ЗНА - дори за мотивираност и обоснованост на предложенията си. Това отбелязват от съюза на юристите.

"При повече от 80% от законодателните предложения не са извършени необходимите изследвания или научни експертизи", посочват.

Друга стара порочна практика: променяне на закони с преходни и заключителни разпоредби в други закони. Това често замаскира лобистки и непопулярни поправки.

"През мандата си НС не само не прекрати, но продължи и разшири отричаната практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби. Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи "принципа" законът да се чете отзад напред!", ядосват се юристите.

И още:

"Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са "поправка на поправката". Като причина за направените законодателни предложения често е посочена "неефективност на действащото законодателство" прието в повечето случаи от същото НС."

В заключение от СЮБ призовават поне за повече юристи народни представители в парламента.