В правния мир не съществува такова нещо като Висш съдебен съвет (ВСС) "с изтекъл мандат". Парламентът не може да ограничава правомощията на конституционно установен орган, какъвто ВСС е, а ако не е подменил своята квота в Съвета - то вината си е негова.

Това накратко посочват от Министерство на правосъдието (МП) в становището си до правната комисия в Народното събрание по предложеното от "Продължаваме промяната-Демократична България" изменение в Закона за съдебната власт. Проектът бе внесен на 1 август, а промяната - единствена, но съществена: ВСС с изтекъл мандат да няма право да избира главен прокурор, както и председатели на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, или т.нар. трима големи.

Въпросният проект отлежава повече от месец, като бившата правосъдна министърка, сега депутат от ПП-ДБ - Надежда Йорданова, неизменно пита председателката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ кога ще го разпредели за разглеждане. Отговорът на Александрова бе: когато пристигне становището на МП. 

По ирония на съдбата - пристигнало е вчера, показва справка в сайта на Народното събрание. В същия ден Прокурорската колегия на сегашния и доста спорен ВСС се събра на извънредно заседание и на него откри процедура по избора на нов главен прокурор. Пенумът експресно ще поеме топката в свое заседание на 12 септември.

Според хронограмата изборът е насрочен за 16 януари догодина.

В становището на служебното правосъдно министерство в прав текст се казва, че предложението на обединението е противоконституционно. В подкрепа са приведени няколко стари решения на Конституционния съд, които тълкуват мандатността, правомощията на трите власти и легитимността на органи с изтекъл мандат.

"Не е възможно да съществува ВСС с изтекъл мандат. Следователно функционирането на ВСС, като постоянно действащ държавен орган, не се прекратява с изтичането на мандата на изборните членове", посочва МП, като се позовава на КС и тълкуванието му, че не може да спре да изпълнява правомощията си.

Сред другите аргументи, отново с позоваване на КС, е и че подобна намеса на НС нарушава баланса на властите. А накрая от министерството отбелязват, че бездействието на парламента, който заради политическата криза не излъчва своята квота във ВСС, е "конституционно нетърпимо":

"Сериозни съмнения изникват и относно конституционосъобразността на действие на парламента, което изрично или по резултата си прекратява мандата на членовете на такъв орган , особено ако не е осигурено формирането на нов състав на органа, и на практика има за последиица отнемане на правомощията."

След това становище законопроектът на ПП-ДБ може да тръгне в зала и комисия. Но по информация на Клуб Z той изначално няма подкрепа сред останалите парламентарни групи.