Вицепрезидентката Камала Харис постави републиканеца Доналд Тръмп в отбранителна позиция по време на единствения им президентски дебат във вторник. Тя подложи популиста на атаки заради подкрепените от него ограничения върху правото на аборти в САЩ и безбройните му правни неволи. Тя постави на преден план въпроса до колко бившият държавен глава е способен отново да управлява Америка.

Любопитно е, че в самото начало на дебата двамата кандидати се ръкостискаха. Харис пристъпи към катедрата на Тръмп и изненадващо вероятно и за самия републиканец му подаде ръка. Но в словесния двубой демократката не спести остри критики по адрес на популиста.

Според Ройтерс бившата прокурорка на Калифорния е успяла да влезе под кожата на Тръмп, което накарало видимо ядосания републиканец да отправи серия от пълни с лъжа реплики.

В един момент тя повдигна темата за оределите предизборни митинги на републиканеца, като отбеляза, че хората често си тръгват рано "поради изтощение и скука". И че вместо за американския народ Тръмп говори за Ханибал Лектър и твърди, че вятърните мелници предизвикват рак.

Бившият президент, който многократно изрази съмнения относно прокламираната висока посещаемост на събитията на Харис в платформата си Truth Social, отвърна:

"Моите митинги, имаме най-големите митинги, най-невероятните митинги в историята на политиката".

След това той отправи твърдение, което през уикенда бе доказано като фалшива новина - че хаитянски имигранти в Спрингфийлд, Охайо "ядат домашните любимци" на жителите.

"Като говорим за екстремности", каза Харис, смеейки се.

В началото на дебата на фокус бе икономиката - въпрос, който социологическите проучвания показват, че е в полза на Тръмп. Харис атакува намерението на Тръмп да наложи високи мита върху чуждестранни стоки - предложение, което тя оприличи на данък върху продажбите за средната класа - като същевременно изтъкна своя план за данъчни облекчения на семейства и малки бизнеси.

"Доналд Тръмп ни остави най-лошата безработица след Голямата депресия", каза Харис, визирайки годините му като президент от 2017-2021 г.

Безработицата в САЩ достигна своя връх от 14,8% през април 2020 г. и 6,4%, когато той напусна поста. По време на Голямата депресия тя е била много по-висока.

Тръмп критикува Харис за високите нива на инфлация по време на мандата на администрацията на Байдън, въпреки че преувеличи нивото на повишаване на цените. 

Кандидатите коментираха теми от сферата на външната политика. Те си размениха остри думи относно войната Израел-Газа и руската инвазия в Украйна. Харис обвини Тръмп, че е готов да се откаже от подкрепата на САЩ за Украйна, за да спечели благоразположението на руския президент Владимир Путин, наричайки позицията на Тръмп "позорна". На директен въпрос дали иска Украйна да победи във войната Тръмп единствено спомена, че иска конфликтът да приключи.

Бившият президент пък подчерта, че Харис "мрази" Израел - твърдение, което тя отхвърли.

Част от стратегията на Тръмп бе да обвини Харис за грешките при управлението на Байдън. Затова той обвини демократката за загиналите 13 американски военни при хаотичното изтегляне от Афганистан. Вицепрезидентката обаче бе подготвена и акцентира върху лошата сделка на Тръмп с талибаните, която е подпечатала падането на страната под контрола на екстремистите. Тя обърна внимание на факта, че бившият президент не е съгласувал сделката за напускане на страна с подкрепяното от САЩ по онова време афганистанско правителство и се е съгласил с освобождаването на 5000 талибани, които впоследствие участваха в окупацията на Афганистан.

Тя също така припомни на Тръмп, че "не е в надпревара с Джо Байдън, а с мен".

Агресивният подход на Харис бе много по-ефективен от този на конкурента ѝ. Тя успя да постави на фокус личността на Тръмп, изтъква Ройтерс. Републиканецът, който седмици наред отправяше лични нападки срещу Харис, включително расистки и сексистки обиди, до голяма степен запазваше благоприличие по време на ранната част на дебата, но ставаше все по-емоционален от офанзивата на вицепрезидентката, допълва агенцията. 

Така когато беше попитан за свое участие на събитие с чернокожи журналисти през юли, в което заяви, че Харис наскоро "е станала чернокожа", отговорът му бе особено "тактичен".

"Не може да ми пука по-малко каква е. Каквото иска да бъде, аз съм окей с това", заяви този път Тръмп.

Харис се възползва от момента и нанесе удар:

"Мисля, че е трагедия, че имаме някой, който иска да бъде президент, който последователно в хода на кариерата си се е опитвал да използва расовите отношения, за да раздели американския народ".

Тя критикува републиканеца за наказателната му присъда за прикриване на тайни плащания на звездата от филмите за възрастни Сторми Даниелс, както и за другите му обвинения, включително по дело, за което бе признат за виновен в сексуално насилие.

Тръмп отрече да е извършил каквито и да е нарушения и обвини Харис и демократите, че организират срещу него съдебни процеси по политически причини.

Популистът също повтори фалшивото си твърдение, че поражението му на изборите през 2020 г. се дължи на измама, определи Харис като "марксистка" и излъга, че мигрантите са причина за ръст на престъпленията с елемент на насилие (всъщност при управлението на Байдън има спад на тези престъпления от над 10% - бел. ред.).

Особено успешна бе атаката на Харис по темата за абортите. Тя подчерта, че Тръмп ще подкрепи национална забрана за процедурата - твърдение, което Тръмп нарече лъжа. Републиканецът обвини Харис и демократите, че подкрепят убийството на бебета след тяхното раждане - толкова грозна лъжа, че дори модераторката на дебата Линдзи Дейвис се включи, за да отбележи, че това е незаконно във всичките щати.

"Както казах, ще чуете куп лъжи", вметна Харис.

Демократката се опита да обвърже Тръмп с "Проект 2025" - план на приближената до Тръмп консервативна организация "Херитидж", който предлага разширяване на изпълнителната власт, премахване на екологичните разпоредби и забрана на превоза на хапчета за аборт през щатските граници, наред с други радикални идеи.

Тръмп отвърна, че няма "нищо общо" с "Проект 2025", въпреки че някои от неговите съветници са участвали в създаването му и че е взел участие на множество събития на "Херитидж".

Президентските дебати не променят непременно мнението на избирателите, но могат да изменят динамиката на надпреварата. Слабото представяне на Байдън срещу Тръмп през юни го накара да се откаже от кампанията си на 21 юли, въпреки че реално републиканецът натрупа само няколко процента преднина пред конкурента си.

В състезание, което най-вероятно ще се сведе до десетки хиляди гласове в шепа от щатите, дори малка промяна в обществените нагласи може да промени резултата. Двамата кандидати са на практика изравнени в седем спорни щата, които вероятно ще се окажат решаващи изборите.

Дебатът, организиран от "Ей Би Си Нюз", се проведе в Националния конституционен център във Филаделфия. Както беше договорено от предизборните щабове, нямаше публика на живо и микрофоните на кандидатите бяха заглушени, когато не бе техен ред да говорят.