Доналд Петит може вече да е пенсионер - тази година навърши 69 години. Но вместо да си "гледа старините", днес той ще пътува за Международната космическа станция.

Петит е най-възрастният активен астронавт на НАСА и след часове ще излети с руския апарат "Союз" от космодрума "Байконур" в Казахстан на четвъртото си пътуване към МКС, 22 години след първото. През 2002 г., малко след влизането на станцията в оперативна употреба, той излита за пръв път в космоса. След това е пътувал още два пъти, за последно през далечната 2011 година. Сега ще остане на борда на МКС половин година.

Активните астронавти преминават редовно през сериозни тестове, за да могат да летят отвъд планетата ни - което значи, че Петит е в прекрасна форма за годините си.

Петит е доктор по химическо инженерство от Университета на Аризона, и по време на космическите си приключения обича да споделя подробности за научните си експерименти на борда на орбиталната лаборатория. 

"По време на предишните си мисии, Петит е допринесъл за напредъка на човешките космически изследвания на борда на Международната космическа станция, което е довело до публикуването на няколко научни статии и открития", казват от НАСА.

Той също така е запален фотограф, така че може да се очакват и зашеметяващи фотографии от орбита.

Петит е най-възрастният активен астронавт, но рекордьор по възраст е Ед Дуайт, който тази година летя в космоса на 90-годишна възраст. През 1961 г. Дуайт е избран от Джон Кенеди за първия чернокож кандидат за астронавт в историята, но през годините НАСА така и не го праща в космоса. Тази година обаче той бе един от шестимата пътници на краткия полет на частната космическа компания Blue Origin, започнала да праща туристи отвъд Земята.

Дон и руските му колеги Алексей Овчинин и Иван Вагнер трябва да излетят от Земята около 17 ч. българско време днес. 

Можете да проследите излитането на живо тук: