Парламентарната антикорупционна комисия отложи обсъждането на уволнението на Антон Славчев като шеф на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Най-активно в тази посока работиха депутатите от ГЕРБ, а от "Продължаваме промяната - Демократична България настояваха точката да бъде в дневния ред на заседанието вчера.

Парламентарната антикорупционна комисия разгледа доклади на Славчев за първите шест месеца на годината. Предвидено бе в дневния ред да бъде разгледано и искането за уволнението на Славчев, но Тервел Георгиев (ГЕРБ) поиска тази точка да бъде отложена.

Отлагай и живей

Георгиев обясни, че трябва първо да се провери срещу кои депутати от комисията има производства за конфликт на интереси, както и Славчев да представи данни за оттеглените искове за конфискация. Той настоя да се потърси информация и от прокуратурата за работата на Славчев.

Депутатът от “Продължаваме промяната“ Лена Бориславова (ПП) обаче коментира, че подобно отлагане не трябва да има, защото искането е внесено преди месеци и вече има предложение за разглеждане в комисията.

Никой не я подкрепи и накрая точката бе отложена с 9 гласа "за" и четирима "въздържал се". Само Бориславова бе “против“ отлагането.

Председателят на парламентарната комисия Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС посочи, че това няма да повлияе на възможността проектът да бъде гледан в пленарна зала.

През август коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България", "Възраждане" и "Величие" внесоха предложение за уволнението на Славчев, който никога не е бил избиран на шефския пост. Той го получи след оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ.

След това комисията беше разделена със законови промени на комисия "Антикорупция" и Комисия за конфискация за незаконно имущество. Антон Славчев беше оставен да оглавява и двете, защото ГЕРБ и ДПС блокираха инициативата за избор на титуляри за двете позиции в началото на годината.

По време на изслушването Славчев бе попитан от Бориславова защо са минали три години, преди комисията да се задейства за кредита на Румен Гайтански-Вълка от Българска банка за развитие. Действията на комисията на Славчев бяха използвани от прокуратурата за ареста Гайтански, за което има подозрения, че е част от войната на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган.

Антон Славчев обясни, че комисията е работила бързо, след като е получила делото през тази година.

Особено активен в изказванията бе Хамид Хамид, който е от групата на Делян Пеевски. Той не е член на комисията, но беше гост на заседанието и задаваше въпроси. Хамид искаше да знае защо не е разпитан Ахмед Доган по делото на Вълка.

"Дори и да ви плашат Радев и Доган, няма как да не обясните на обществото", обърна се той към Славчев.

После го попита за проверките за конфликт на интереси за това как Николай Денков е станал академик и за това как Кирил Петков, като премиер, "си хваща "Авиоотряд 28" и с Лена Бориславова - хайде в Солун да хапнем рибка".

"Какво става с "Чаталджа", с всички герои от агенция "Митници" и над тях, с прословутия градинар на Бойко Рашков", попита още Хамид.

Намеси и делото за натиск на Александър Йоловски, който обвини Божидар Божанов и Кирил Петков. 

"Дали не ги препирате, г-н Славчев, не вие, а комисията. Дали това не е някаква схема, ще ви свалим от тук, ще ви пратим в Софийската градска прокуратура, защото очевидно на тези хора им трябва някой да им оправи бакиите", продължи Хамид.

Славчев обясни за проверките срещу Денков и за Държавния авиационен оператор. И в двата случая били налице само част от предпоставките за конфликт на интереси.

"Решенията са публични на сайта на комисията", каза Славчев.

И подчерта, че като има конфликт на интереси, има, като няма - няма.

Доклад и статистика

За първите шест месеца на 2024 г. в Дирекция "Конфликт на интереси" са постъпили 268 сигнала с данни за наличие на конфликт на интереси и несъвместимост. Това каза Славчев при представянето на доклада си за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и отчет за изпълнението на бюджета за първата половина на годината.

За същия период комисията е приела 391 решения, те са повече от сигналите, защото комисията заседава и по сигнали, постъпили в предходен период. 106 от тези 391 решения са за образуване на производство за конфликт на интереси, като по девет от тях е имало данни и за несъвместимост. 110 решения са взети за липса на конфликт на интереси. 27 решения касаят само данни за несъвместимост, обясни Славчев.

Разследват незаконните арести на Борисов и компания...

Такова производство е възложено от органите на прокуратурата, отговори Антон Славчев на въпрос какво е предприето от комисията, за да установи евентуални престъпления на длъжностни лица за „трите незаконни политически ареста“ на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова през март 2022 г. Извършват се действия по разследване, каза още Славчев и добави, че няма как да даде конкретна информация и за това трябва санкция на органите на прокуратурата.

Действията, които предприе комисията, бяха възложени от органите на прокуратурата в спешен порядък, каза Славчев в отговор на въпрос за това предприемала ли е комисията действия спрямо лица, санкционирани по закона „Магнитски“. По указанията на прокуратурата е извършено всичко.

"Цялата информация е предоставена на прокуратурата. Всичко, което ни е било в правомощията, сме го извършили", обясни Славчев.

Не мисля, че в момента има производство, което е във връзка със закона „Магнитски“. По част от лицата е имало производство за конфликт на интереси, но за наказателни производства не мога да кажа категорично, каза още Антон Славчев.

... и записа на "Продължаваме промяната"

Във връзка с изнесените в публичното пространство записи има образувана прокурорска проверка, която е възложена на органите на комисията, каза Антон Славчев относно записи в публичното пространство на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и Николай Денков по отношение на „нерегламентирано финансиране, свързано с изборната кампания“.

Антон Славчев няколко пъти обясни на народните представители, че няма право да дава подробна информация без санкция на прокуратурата за конкретни дела и/или разследвания срещу представители на различни политически сили.