Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови в четвъртък, че таванът, наложен върху цените на основни хранителни стоки в Унгария, е бил незаконен. Европейската институция призна, че мерките са били подходящи за борба срещу инфлацията, но посочи, че в същото време са "непропорционални".

„Подкопаването на свободния достъп на търговците до пазара в условията на ефективна конкуренция и нарушаването на цялата верига на доставки, причинено от наложените на тези търговци регулирани цени и количества, надхвърлят необходимото за постигане на целите, преследвани от наредбата“, посочва съдът.

В края на 2021 г. правителството в Будапеща ограничи поскъпването на бензина и дизела. В началото на следващата година бе въведен таван за стойността на някои основни храни като мляко и брашно, а към края на 2022 г. картофите и яйцата бяха прибавени към групата на стоките с държавно регулирани цени.

Ценовите ограничения бяха представени с обяснението, че така правителството се бори с инфлацията, която в Унгария бе особено висока през последните години. През януари 2023 г. тя достигна рекордните 26,2 на сто.

Будапеща обяви по-рано през тази година, че от 1 юли отпадат държавно регулираните тавани върху стойността на основни хранителни продукти в големите вериги за продажба на дребно.

Унгарските власти коментираха в четвъртък съдебното решение като форма на победа за недоволните мултинационални компании заради икономическата политика на Виктор Орбан, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

От юли 2023 г. от търговците в страната се изискваше да "предлагат за продажба предварително определено количество на регулирана цена", припомня в комюникето си Съдът на ЕС.

Делото има интересна предистория. Осъдената да плати глоба заради неспазване на определените дневни количества австрийска верига супермаркети "Спар" (Spar) започна процедура в унгарски съд, който отнесе случая до базирания в Люксембург Съд на ЕС. 

Указът за определяне на ценови таван "противоречи на законодателството на ЕС", постанови Съдът на ЕС. 

Будапеща обвини европейската институция, че "застава на страната на жадните за печалби мултинационални компании", критикувайки по-специално "Спар". Според унгарските власти австрийската верига е натрупала печалба в съдилищата, вместо да "възстанови конкурентността си".

"В унгарската икономика няма място за тези, които не уважават унгарските потребители и злоупотребяват с цените", заяви министърът на икономиката Мартон Наги. 

Унгарският филиал на "Спар", който оперира 600 магазина и има 14 000 служители в централноевропейската страна, приветства изхода от делото.

Изпълнителният директор на компанията Ханс Райш осъди през пролетта дискриминационната, по думите му, ситуация и сезира Европейската комисия. След това унгарският премиер подаде жалба за клевета срещу медиите, цитирали коментарите на шефа на веригата.

През последните години отношенията между Виктор Орбан и някои чуждестранни вериги, засегнати от различни протекционистки мерки като налагането на данък върху прекомерните печалби, се влошиха, обобщава ситуацията Франс прес.