Русия изгони шестима британски дипломати заради предполагаем шпионаж. Това беше обявено - противно на обичайното - от руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ. Руското външно министерство направи изявление едва след това, но подкрепи решението, заявявайки, че дирекция „Източна Европа“ в британското външно министерство се е превърнала в тайна служба, която иска да нанесе стратегическо поражение на Русия.

Сред шестимата дипломати от политическия отдел на британското посолство имало признаци на „шпионаж и подривна дейност“. В същото време ФСБ определи решението като „отмъщение за многобройните неприятелски действия на Лондон“. Ако и други дипломати извършат „подобни действия“, тайната служба ще поиска „предсрочно прекратяване на мисиите им“ в Русия. Британското външно министерство отхвърли руските обвинения като „напълно неоснователни“.

Изгонването на британските дипломати е вероятно отговор на Русия на дискусиите във Великобритания и САЩ за разрешаване на Украйна да използва широкомащабни оръжия. Руският президент Владимир Путин заяви, че това би било пряко включване на НАТО във войната, а британският министър-председател Киър Стармър отговори, че Русия незаконно е нахлула в Украйна и че тя може да прекрати войната незабавно, като се изтегли.