Потвърдено е, че 23-годишен индийски гражданин, който живее в България, а в периода 13 август - 2 септември се е намирал в столицата на родината си Ню Делхи, е болен от холера.

Министерство на здравеопазването подчертава, че това е "внeсен случай" на болестта.

Заболелият, който е в добро общо състояние, е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“. Под карантина в същото здравно заведение е бил настанен и друг човек, с когото той е съжителствал. За момента вторият хоспитализиран няма оплаквания. Изследванията му са отрицателни, но въпреки това е била приложена антибиотична профилактика.

Болният не е посещавал обществени места, не са установени и други контактни лица.

На лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала за предотвратяване на разпространението на заболяването, посочват от МЗ.

Мъжът се е разболял на 3-ти септември поради остра диария. Не е имал други оплаквания. Здравното ведомство съобщава, че лабораторното изследване е било потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) е докладвала за случая.

Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода, припомня здравната институция. Болестта се характеризира с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност. Предаването ѝ на хора става чрез консумация на заразени вода, храна и чрез замърсени ръце и предмети.

До началото на ХІХ век холерата е разпространена основно в Индия. Река Ганг е основен източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се е разпространявала и в други страни, причинявайки пандемии с милиони жертви.

Последната епидемия от холера в България е от периода 1914 г. – 1918 г., след като е внесена през Румъния. Тогава са били регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай в страната е от 1921 година. Той отново бил внесен, настоява здравното ведомство. За България холерата е била сериозен проблем шест пъти. 

По-късно, заради пречистването и хлорирането на питейната вода, заболяването в Европа на практика е унищожено. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на Световната здравна организация (СЗО), продължава да бъде висок в последните няколко години. Причина за това са огнищата на болестта в Африка и Южна Америка.