"Джентълменското писмо", което от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще изпратят на ГЕРБ, получи отговор съвсем скоро, след като тази заявка бе дадена.

В писмото от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще искат гаранции от ГЕРБ, че трите антикорупционни закона, които трябва да бъдат приети, за да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще получат подкрепа.

От ГЕРБ обаче обявиха това за "прибързано законодателство".

"Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от ПП. Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения. Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”.

Това написаха от ГЕРБ на страницата си във фейсбук.

По повод промените в Конституцията коментарът от страна на ГЕРБ и прехвърлянето на вината за тях върху "Продължаваме промяната - Демократична България" е доста манипулативен. Конституционният съд отхвърли промените, свързани със съдебната реформа, които бяха основен приоритет на "Продължаваме промяната - Демократична България", с което за пореден път тази реформа бе опраскана.

В сила останаха само промените, които бяха по искане на ГЕРБ и Делян Пеевски, свързани със служебните кабинети. Тези промени не бяха част от първоначалното предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България". Когато все пак се съгласиха на този компромис с идеята да бъде приета и съдебната реформа, от "Продължаваме промяната  - Демократична България имаха съвсем друго предложение: редовните кабинети да остават служебни.

Това обаче не бе възприето от ГЕРБ и Делян Пеевски, поради което бе приета т.нар. "домова книга" - списък с държавни длъжности, които могат да заемат поста служебен премиер. Именно това са промените, които останаха в сила и които според ГЕРБ "създадоха повече проблеми, отколкото решения".