Политическата нестабилност в България е директно свързана с "войната между олигархичните кланове". Това заяви бившият премиер Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България" в интервю пред БНР. Кризата е резултат от действията на "мафиотите", които влияят върху държавната система.

"Ние искаме да премахнем този модел и точно това ни отличава. Не можем да решим политическия казус с редовно правителство, докато не бъде решен проблемът с войната между олигарсите – КТБ, войната за хазарта, банката за развитие", подчерта Денков.

Той обясни, че този олигархичен конфликт не просто дестабилизира държавата, но и затруднява формирането на устойчиво правителство.

Денков коментира и настоящата роля на Делян Пеевски в политиката, отбелязвайки, че съпредседателят на ДПС губи контрол в собствената си партия, но се опитва да компенсира това с увеличаване на влиянието си в други формации.

"Пеевски вече започва да губи почва под краката си. Ще излезе от парламента, но дотогава ще търси нови лостове за влияние – вече виждаме как се опитва да увеличи позициите си в БСП и ГЕРБ", заяви Денков.

И добави, че този процес вече е започнал и има ясни признаци за напрежение вътре в ГЕРБ, където се формира сблъсък между тези, които следват Пеевски и онези, които искат да продължат като "истинска европейска партия". Според Денков, Борисов е наясно с тези вътрешни разделения, но се е "снишил", наблюдавайки как конфликтът се развива.

Бившият премиер смята и че сближаване между двете формации е невъзможно, въпреки опитите на Борисов да запази външно благоприличие.

"Вижте с кого пътува Борисов – от едната му страна е Николай Нанков, а от другата Делян Добрев, който с Пеевски искаше да фалира „Лукойл“. Тези хора ясно показват кой има влияние в ГЕРБ", заяви Денков.

И подчерта, че ПП-ДБ категорично няма да се съгласи Пеевски да има роля в управлението. А рецептата на Борисов е "как да няма правителство".

"Рецептата на Борисов сега е как да няма правителство. А ние предлагаме процес на преговори и търсене на доверие за парламентарно мнозинство", обясни Денков.