„Не“. Така отговори първоначално Бойко Борисов на въпрос на Клуб Z дали ще има коалиция с ДПС след изборите.

Председателят на ГЕРБ говори пред парламентарните репортери тази сутрин. В типичния си стил той си промени мнението си малко след това.

След питане кои са естествените на партията му партньори и на кого подава ръка още сега, преди изборите, Борисов заяви: „Естествените партньори са тези, които бяхме в „сглобката“ плюс БСП и ИТН.“

Попитан за Делян Пеевски и ДПС, той повтори: „Всички, които бяхме в „сглобката“.

„Айде да ги оставим ДПС да видим как ще се регистрират, какви резултати ще постигнат след изборите и тези двайсет, двайсет и няколко депутата от едните или от другите, ако се регистрират, надали ще са решаващи, ако другите имаме решение предварително.“

След въпрос дали ДПС е била в „сглобката“, Бойко Борисов отсече:

„Беше, разбира се, как да не е било. То беше в пълната „сглобка“ - конституционна реформа, съдебна реформа, Украйна – помощта. Вие забравихте ли, че аз, г-н Петков и Пеевски водихме разговорите със Зеленски за въоръжението.“

Попитан от Клуб Z наистина ли Делян Пеевски продължава да не е „червена линия“ за него и при тази ситуация, лидерът на ГЕРБ предпочете да не отговори.

Той отказа да коментира и какво би променила партията му, за да не продължава да е „токсична“ за голямата част от парламентарните формации.

На въпрос кога БСП е станала потенциален партньор за ГЕРБ, при положение че имат решение на Националното събрание на партията, че коалиция с тях не може да се прави, Бойко Борисов каза: 

"Имаме решение, но това имаме в момента в парламента. Това имаме."

Борисов вчера заяви, че уважава "Възраждане", но с тази партия той не можел да управлява заради ограничения по линия на Европейската народна партия. Той отново се обяви против законопроекта на радикалната проруска партия за чуждестранните агенти. 

Лидерът на ГЕРБ нарече "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) злосторници заради критиките им към Екатерина Захариева, която бе избрана за кандидат за български еврокомисар. 

Кирил Петков търси българския Марио Драги

В коментар на думите на Борисов съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отново разви виждането на ПП-ДБ за обединение около програма и най-важното: премиер, който да е равно отдалечен от политическите партии. И даже го описа: "непартиен икономист или юрист".

Като пример даде Италия с Марио Драги, който поемайки поста премиер, дойде от народната банка.

И понеже Борисов предлага "джентълменско споразумение", му препоръча да се замисли за дефиницията и приоритетите - като например да гласува с "Възраждане" ЛГБТИ закони.

Слави Трифонов чака "суверена"

След заявките на Борисов, лидерът на "Има такъв народ", който рядко участва във всекидневния политически живот - Станислав (Слави) Трифонов, реши да вземе отношение. Отново чрез фейсбук. За да заяви, че... суверенът ще решава.

"Трябва да минат изборите, да стане ясно, в тази ненормална ситуация, как ще гласува суверенът и ако има каквито и да било разговори - те ще се водят след това. Ще бъда много конкретен: едва когато станат ясни резултатите от предстоящите избори, едва тогава може да се отговори на въпроса - ще има ли възможност за редовно правителство или не?", пише Трифонов.

В този дух коментираха ситуацията и от БСП в лицето на и.ф. председателя Атанас Зафиров.