В обръщение към медийна среща на върха в Москва, по случай 120-ата годишнина на държавната информационна агенция ТАСС, Владимир Путин изтъкна значението на свободата на словото и „надеждността на информацията“ в един все по-сложен и многополярен свят.

Думите му очаквано предизвикаха остри реакции от критици, които нарекоха изказването абсурдно на фона на тежките репресии срещу инакомислещите в Русия.

"Истинската свобода на словото, която отразява различните мнения, дава възможност за търсене на компромиси и общи подходи за решаване на световните проблеми", заяви Путин във видеообръщение към форума на БРИКС, като подчерта ролята на медиите в изграждането на „справедлив световен ред“.

Според президента медиите трябва да предоставят "обективна и неподправена картина на света".

Тези думи обаче са в пълен контраст с реалността в Русия, където свободата на словото и независимите медии са под непрекъснат натиск. Много медии, които не съответстват на линията на Кремъл, са затворени или забранени, а журналисти и опозиционни фигури са преследвани чрез съдебната система.

След началото на войната в Украйна през 2022 г., Кремъл засили усилията си за потискане на всякаква критика срещу правителството. Групи, които се противопоставят на войната, бяха обявени за „нежелани организации“ – определение, което практически ги забранява и изключва от публичното пространство.

Докато Путин говори за принципите на свободата, правозащитници като Олег Орлов определят режима му като „фашистки и тоталитарен“. Според Орлов, който е един от най-изявените критици на Кремъл, истинската Русия днес е „по затворите“, а не в официалните трибуни.