От днес граничният контрол в Германия ще бъде разширен и полицията ще контролира всички сухопътни граници. Германското правителство въвежда тези мерки заради засиления миграционен натиск.

Ще бъде като по време на Европейското първенство по футбол това лято: федералната полиция ще контролира всички сухопътни граници на Германия. Това означава, че ще се контролират не само пресичането на границите с Швейцария, Австрия, Чешката република и Полша, както е от известно време, но и границите с Дания, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция.

Ако искате да влезете в Германия от тези страни, трябва да сте готови полицията да поиска да види документите ви. Служителите проверяват и микробуси, и камиони, за да видят какво превозват.

Проверките ще се правят на случаен принцип, така че не всеки ще бъде спиран и няма да се връщат старите контролно-пропусквателни пунктове. Това не би било възможно, тъй като федералната полиция не разполага с необходимия персонал за това. Този по-строг граничен контрол ще се прилага през следващите 6 месеца. Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер обосновава този ход с многото бежанци, които наскоро са пристигнали в Германия. Тя е написала писмо до Европейската комисия. В него се посочва, че ситуацията с миграцията е тревожна и че има твърде малко места за настаняване на хората.

Файзер коментира и нападението в Солинген. Заподозрените насилници от чужбина не трябва да бъдат допускани в страната, ако това е възможно. Затова вътрешният министър иска да подобри контрола върху незаконната миграция, както пише тя, а по-строгият контрол по границите трябва да улесни намирането и връщането обратно на хора без валидни документи.

ХДС и ХСС са оказали натиск върху правителството: по принцип те искат германските граници да бъдат напълно затворени за хора без документи. Файзер не вижда необходимост да се обяви извънредно положение и да се направи законово възможно прилагането на по-строги мерки за връщане.