Талибаните са преустановили кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит в Афганистан.

Това съобщи Организацията на обединените нации (ООН), цитирана от "Асошиейтед прес" и БТА.

Афганистан и съседен Пакистан са единствените две страни в света, в които разпространението на потенциално смъртоносната и водеща до парализа болест никога не е спирало.  

Новината за преустановяването на ваксинацията беше оповестена от агенциите на ООН точно преди старта на новата имунизационна кампания през септември.

Талибаните не са дали обяснение за вземането на това решение.  

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е запозната с обсъжданията за преминаване от ваксиниране от къща на къща към имунизации на обществени места като например джамии.

„Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита е наясно с неотдавнашните политически дискусии за преминаване от кампании за ваксинация срещу полиомиелит от къща на къща към ваксинация на обществени места в някои части на Афганистан“, заяви д-р Хамид Джафари от СЗО. „Партньорите са в процес на обсъждане и разбиране на обхвата и въздействието на всяка промяна в настоящата политика“, посочи още той.

Световната здравна организация потвърди тази година в Афганистан 18 случая на полиомиелит, 16 от които са били в южната част на страната. Заболеваемостта бележи ръст в сравнение с миналата година, когато бяха регистрирани шестима болни, отбелязва АП.

Кампаниите за борба с полиомиелита в съседен Пакистан редовно са помрачавани от насилие. Бойци атакуват екипите за ваксинация и полицаите, изпратени да ги охраняват и невярно твърдят, че инициативите са западен заговор за стерилизация на децата, коментира още АП, цитирана от БТА.