Въоръжен мъж се опита да убие кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп вчера на голф игрището му в Палм Бийч в щата Флорида, съобщиха американските власти, цитирани от Ройтерс.

Американските телевизии Си Ен Ен и "Фокс Нюз", както и в. "Ню Йорк Таймс" идентифицираха заподозрения като 58-годишния Райън Уесли Раут от щата Хавай, позовавайки се на официални представители на правоприлагащите органи на САЩ. ФБР отказа коментар, а Ройтерс не беше в състояние да провери неговата самоличност. Ето какво се знае до момента за заподозрения стрелец:

Сикрет Сървис заяви, че негови агенти са придружавали Тръмп на игрището за голф, когато един от тях, който е проверявал дупките на терена преди него, е забелязал оръжейна цев в храстите близо до границата на имота. Няколко агенти са нападнали въоръжения мъж и произвели поне четири изстрела по него. След това стрелецът захвърлил оръжието си тип АК-47, две раници, GoPro екшън-камера и други предмети и избягал с черен нисан. Шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшо каза, че очевидец е успял да направи снимка на колата на заподозрения стрелец и я предал на властите.

Малко след това заместник-шерифите на съседната община Мартин спрели заподозрения на междущатска магистрала 95 и го задържали.

Ройтерс откри профили в социалните платформи X, Facebook и LinkedIn на Райън Раут. Свободният достъп до профилите му във Facebook и X беше премахнат часове след стрелбата. Трите профила с името на Раут показват, че той е бил отявлен поддръжник на Украйна във войната с Русия.

На 21 април Раут е изпратил съобщение в "Екс" до Илон Мъск, в което пише:

"Бих искал да си купя ракета от вас. Искам да я заредя с бойна глава за бункера на Путин в имението му край Черно море, за да го ликвидирам. Можете ли да ми дадете цена, моля".

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че е интервюирал Раут през 2023 г. относно статия за американците, които доброволно помагат на Украйна. Раут разказал пред вестника, че е пътувал до тази страна и е прекарал там няколко месеца през 2022 г., като се опитвал да вербува афганистански военнослужещи, избягали от талибаните, за да се бият в Украйна.

"Много от другите конфликти са сиви, но този конфликт определено е черно-бял. Става въпрос за борба на доброто срещу злото", отбеляза Раут в интервю, публикувано от сп. "Нюзуик Румъния" през юни 2022 година.

Думите му подсказват, че по това време той е бил в Киев.

Раут заяви, че първоначално е планирал да отиде в Украйна, за да се бие, но не е бил приет поради възрастта си и липсата на военен опит.

Международният легион, в който участват много чуждестранни бойци в Украйна, заяви, че няма връзка с Раут.

Синът на заподозрения  за стрелбата - Адам, с когото "Ройтерс" се е свързала на местоработата му в щата Хавай, заявил, че все още не е чувал за най-новия опит за убийство на Тръмп и няма информация. Той добавил, че това не е нещо, което вярва баща му да е направил.

По-късно журналистът от агенцията се обадил отново и колега на Адам заявил, че той се прибрал вкъщи по спешност.

Друг син на Раут, Оран, каза пред телевизия Си Ен Ен следното:

"Нямам никакъв коментар в повече от това като профил на характера му на любящ и грижовен баща... Не знам какво се е случило във Флорида и се надявам, че нещата просто са били раздути."