Решението на кмета на София Васил Терзиев да обяви вторник, 17 септември, за присъствен, но неучебен ден за учениците в Столична община заради празника на града, предизвика недоволство и хаос в училищата.

Във вторник децата няма да учат, но въпреки това трябва да бъдат в училище, а родителите трябва да си ги приберат по-рано и да им осигурят храна, тъй като денят няма да бъде работен за столовете.

Заповедта на Терзиев, която беше публикувана след 16:00 ч. в понеделник, е издадена на основание на чл. 44, ал. 1, т.1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 105, ал. 3 от Закона за училищното и предучилищното образование.

Новината изнерви бързо родители, учители и директори заради съобщаването ѝ в последния момент. Проблемът е, че учебните заведения вече са планирали програмата си за утре с редовни часове, а родителите от своя страна не са планирали кой да гледа децата им вкъщи, посочва БНР.

Диян Стаматов, директор на 119-о СУ в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, коментира в социалните мрежи, че във вторник ще има нормален учебен процес с програмата за деня, но че на отсъстващите ученици няма да се поставят неизвинени отсъствия.

"С уважение към всички родители на 119-о училище, за неспазената заповед на кмета на София", завършва поста си той.

Контролът на изпълнението на заповедта на Васил Терзиев е възложен на зам.- кмета на Столична община в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности.