Днес се очаква около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в първи учебен ден. От тях над 58 хиляди са първокласници.

Над 2300 са училищата в страната, които отварят врати. В някои от тях ремонтите ще продължат и след днешния ден, но това няма да попречи на нормалното откриване на учебната година, увериха от Министерството на образованието.

Над 92 000 учители и специалисти ще работят в детските градини и училищата. 

През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави ще се изучава български език и литература, история и география на България, и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Според Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България, нормално е в началото на учебната година да има известен недостиг на учители, затова и сега е времето, когато те се назначават. Не е нормално обаче тази тенденция да върви в години назад, каза той пред БНР.

Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството.

Служебният образователен министър професор Галин Цоков открива новата учебна година в 122-ро иновативно основно училище "Николай Лилиев" в София от 9:30 часа и в основно училище "Христо Смирненски" в град Раковски в 14:30 часа.

В столичното училище учениците ще имат обновена спортна база, а в Раковски през лятната ваканция е изграден нов учебен корпус със средства от МОН. 

Учебната 2024 - 2025 година ще бъде първата с безплатни учебници за всички ученици. Осигурени са средства в размер на 122 млн. лв. за познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, които се предоставят за безвъзмездно ползване от децата (от първа до четвърта възрастова група), както и за учениците от първи до 12-и клас. 

По предложение на родители и учители есенната ваканция ще е по-дълга, а пролетната няма да се слива с Великден

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната - от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане, съобщи в края на август пресцентърът на МОН.

Коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари, включително, а междусрочната се измества на 5 февруари.

За учебната 2024/2025 година на всички детски градини и училища са осигурени познавателни книжки, учебници и учебни комплекти. В изпълнение на измененията в ЗПУО са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекти. Успоредно с това са одобрени и учебници за 11-и клас и за 12-и клас по задължителни модули от профилираната подготовка. Създадена е организация тези учебници също да могат да се ползват от учебната 2024/2025 година, съобщиха за БТА от МОН.

От образователното министерство обясниха тогава, че учебниците от втори до 12-и клас са със срок на ползване три години. След изтичане на този срок се заявяват и купуват нови учебници. По време на тригодишния период на ползване за всяка учебна година се предоставят допълнителни средства за учебници и за електронно четимите учебници в случай на увеличаване на броя на учениците спрямо предходната учебна година.

Учебните помагала, които са одобрени в единна система с учебниците, се купуват за всяка учебна година. Учебната 2024/2025 година ще бъде първата година на ползване за учебниците и учебните комплекти по общообразователните предмети за учениците от осми до 12-и клас. За втората и третата година на ползване ще се купуват само учебните тетрадки, които са част от учебния комплект. Нови учебници и учебни комплекти за учениците от осми до 12-и клас ще бъдат предоставени за учебната 2027/2028 година.

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН - съответно 18 и 20 юни (седми клас ) и 13 и 16 юни (десети клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика - на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

Вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от четвърти до шести клас на 16 юни.