София отбеляза своя празник – 17 септември с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която кметът Васил Терзиев отправи послание за бъдещето на града. В своето слово той подчерта, че София не е просто столица на миналото, а трябва да стане модел за бъдещето на България.

"Днес честваме града с история, изпълнена със значими моменти, но също така град, който винаги е бил символ на духовност, култура и напредък", заяви Терзиев.

Кметът изрази загриженост относно нарастващото политическо напрежение и конфликти, които според него блокират развитието на София и страната. Той призова всички политически сили към помирение, като подчерта, че различията трябва да бъдат разглеждани като възможности за намиране на по-добри решения, а не бариери.

"Да спорим е здравословно, но да разделяме обществото е опасно", отбеляза Терзиев.

Столичният кмет подчерта, че София е изправена пред сериозни предизвикателства – от инфраструктурни проблеми до екологични кризи и социално неравенство. Тези въпроси, по думите му, могат да бъдат решени само чрез колективна мъдрост и съвместни усилия.

"Политическите партии не бива да се възприемат като непримирими врагове, защото всички сме част от един и същ организъм – нашата демокрация", каза Терзиев.

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров също акцентира върху необходимостта от единство. Той подчерта, че различията между политическите партии не са пречка, когато става въпрос за важни решения, свързани с развитието на София.

"Хората не се интересуват от това кой общински съветник от коя партия е, а искат удобен транспорт, добре поддържани улици и модерни училища", каза Петров.

Нови почетни граждани на София

На тържествената сесия бяха отличени 11 видни личности със званието „Почетен гражданин на София“. Сред тях бяха учени, алпинисти и българските медалисти от Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024.

Отличен е ученият химик проф. Христо Баларев, който тази година навърши 90 години. Със званието бяха отличени също алпинистите Иван Вълчев и Кирил Досков, които на 9 май 1984 г. покориха връх Еверест в Хималаите. 

Българските спортисти заслужиха в Париж общо осем медала - четири златни, един сребърен и три бронзови. На Игрите борците Семен Новиков в категория до 87 килограма при класиците и Магомед Рамазанов при 86-килограмовите в свободния стил и тежкоатлетът Карлос Насар в категория до 89 килограма триумфираха с титлите. Боряна Калейн завоюва сребро в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а бронз заслужиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.

Отличен със званието "Почетен гражданин на София" беше и параолимпийският шампион по лека атлетика Ружди Ружди.