Посочването на Екатерина Захариев за еврокомисар с ресор "Стартъпи, изследователска дейност и иновации", предизвика различни коментари от българските политици.

"Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми", коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И допълни:

"На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно". 

Той изтъкна, че в този раздел – икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации са най-мощните програми на ЕС и на България ѝ прилича да получи този ресор, свързан с програмата "Хоризонт".

"Аз благодаря на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за това, което са направили за България", добави той. 

Според шефа на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов обаче това е "доста скромен и постен ресор за България".

"За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега ѝ предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България", добави той.

От БСП се надявали страната да получи ресора енергетика.

"Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно място в Европа, което също буди доста въпросителни", посочи Гуцанов. 

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България.

"Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България", допълни той.