„Ресорът, който България и аз получихме, е един от ресорите на бъдещето“, заяви Екатерина Захариева пред български журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

По-рано днес тя бе номинирана за еврокомисар по стартъпите, научните изследвания и иновациите.

Захариева припомни, че в политическите насоки, дадени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите и изследванията.

„Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна“, допълни тя.

Захариева ще трябва да предложи Законодателен акт за Европейско пространство за научни изследвания и да помогне за създаването на Европейски съвет за изследване на изкуствения интелект.

Целта на Акта за Европейското пространство за научни изследвания е гарантиране на т.нар. пета свобода – на свободното движение на изследователите, на научните знания и на технологиите. Така ще бъде намалено фрагментирането на изследванията и ще бъдат стимулирани иновациите.

Това се казва в писмото с възлагане на мисия от Урсула фон дер Лайен. Такива писма са изпратени до всички еврокомисари.

Българският комисар ще трябва също така да създаде условия за успех на изследователите и иновациите. Специално внимание трябва да бъде отделено на пробивните технологии в стратегическите сфери. Еврокомисарят ще работи за разширяване на Европейския съвет за иновации (ЕИС) и Европейския научноизследователски съвет (ЕНИС).

Фон дер Лайен би искала Захариева да даде приоритет на основите, засилващи знанията и иновациите. Това трябва да стане най-вече чрез дългосрочна стратегия за укрепване на европейската научноизледователска структура с крайна цел създаване на паневропейска екосистема.

Друга задача на Захариева ще бъде работата върху европейски Законодателен акт за иновациите.

Тя ще бъде натоварена и с разработването на стратегия на ЕС за стартъпи и скейлъпи. Стартъп е компания с кратка история на основната й дейност и изискваща финансиране. Скейлъп е фирма със среден годишен растеж на броя служители или оборот, по-голям от 20% годишно за период от 3 поредни години, с поне 10 служители в началото на периода на наблюдение.

Сред задачите на Екатерина Захариева е и създаването на мрежа, наречена „Доверени инвеститори“. Тя ще води и подготовката за Стратегия за европейски природни науки. Българският еврокомисар ще работи и върху Законодателен акт за усъвършенстваните материали.

Българската еврокомисарка трябва да бъде изслушана през октомври пред Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика в Европейския парламент.