По-рано този месец твърдения, че мигранти от Хаити ядат котки, кучета, патици и гъски в Спрингфийлд, американския щат Охайо, получиха широко разпространение в социалните мрежи в САЩ, но и в други страни.

С темата се занимава днес БНР в редовната си рубрика за проверка на факти.

Първоначално се разпространява снимка на чернокож мъж, който носи гъска.

Постът е придружен от съобщението, че жители на Спрингфийлд, Охайо, предупреждават, че "техни домашни любимци и домашни птици като патици и гъски биват изяждани от мигранти от Хаити".

"Съседка казала, че видяла как котката ѝ била заклана от хаитяни, а друга съседка заявила, че полицай ѝ казал, че това се случва и на кучета, патици и гъски".

Твърденията са подети в социалната мрежа Х от Джей Ди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на републиканеца Доналд Тръмп.

"Преди месеци повдигнах въпроса за нелегалните мигранти хаитяни, които източват социалната система и като цяло предизвикват хаос в цял Спрингфийлд, Охайо", пише той на 9 септември.

В друг свой пост на следващия ден той съобщава, че офисът му е получил множество сигнали от реални жители на Спрингфийлд, че домашни и диви животни биват отвличани от мигранти от Хаити. Но допуска, че тези твърдения може да се окажат фалшиви.

Същия ден, в рамките на първия и вероятно последен кандидатпрезидентски дебат в САЩ между Доналд Тръмп и кандидатката на демократите и настоящ вицепрезидент Камала Харис, републиканецът експрезидент отново повдига темата:

"В Спрингфийлд те ядат кучетата. Хората, които са дошли там, ядат котките. Те ядат домашните любимци на местните жители", казва Тръмп.

Къде е заснета въпросната снимка?

Проверка на USA Today показва, че фотографията на чернокож мъж, носещ гъска, е публикувана за първи път във форум в Reddit в края на юли т.г. Потребителят я е описал като "Неща, които можеш да видиш, докато шофираш в Кълъмбъс" с уточнението "Да, това е гъска". Кълъмбъс се намира на около 60-70 км от Спрингфийлд.

Какво казват местните власти?

Кметът на Спрингфийлд Роб Рю заяви по-рано този месец, че твърденията за гъски и патици от паркове са убивани и изяждани са безпочвени, предаде Ройтерс, позовавайки се на Спрингфийлд Нюз-Сън.

В интервю за Си Ен Ен тази седмица Рю каза, че след проверка на последните 11 месеца не е успяла да открие доказателства за случаи с изчезнали и изядени кучета и котки и призовава политиците "да осъзнават тежестта на своите думи".

На 16 септември губернаторът на Охайо Майк ДеУайн отрече пред телевизията "фалшивите слухове за мигранти от Хаити", които са довели до вълна от сигнали за бомбени заплахи в обществени сгради в Спрингфийлд.

В свое становище полицията на Спрингфийлд заявява на 10 септември, че...

"в отговор на скорошните слухове за престъпна дейност от страна на мигранти в нашия град бихме искали да поясним, че няма достоверни съобщения за или специфични твърдения за наранени, пострадали или тормозени домашни любимци от лица от имигрантската общност".

На 14 септември полицейският департамент в Дейтън, Охайо, също категорично опровергава информации в социалните мрежи за мигрантската общност.

В действителност на 16 август в Кентън, Охайо (на около 280 км североизточно от Спрингфийлд) е арестувана местна жителка заради това, че е убила и изяла котка. 27-годишната жена обаче от раждането си е жител на Кентън и не е мигрант, съобщиха от местната полиция.

До голяма степен твърденията за мигрантите, които ядат кучета и котки в Спрингфийлд, щата Охайо, получиха вирусно разпространение и благодарение на многобройните шеги, залели социалните мрежи, които включиха телевизионни и анимационни герои като Алф, семейство Симпсън и др.

Само за няколко дни песен с "участието" на Доналд Тръмп събра милиони гледания в ЮТюб и Фейсбук. Изпълнителят ѝ обясни, че като гражданин на РЮА няма никакво отношение към кандидатурите на Камала Харис и Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Не на последно място може да се отбележи ролята на собственика на социалната мрежа Х Илон Мъск, който на 9 септември публикува генерирано с изкуствен интелект изображение на пате и коте.

Няколко медийни организации в САЩ са направили проверка на фактите по твърденията за изядени от мигранти от Хаити кучета и котки в Спрингфийлд, но не са успели да открият доказателства за такива случаи.