Руските тролове отново се намесват в американските избори, този път с фокус върху дискредитиране на кандидатката на демократите Камала Харис и губернатора на Минесота Тим Уолц, нейното вице, сочи нов доклад на Microsoft. Според техногиганта две тролски ферми, свързани с Кремъл, разпространяват фалшиви видеа и дезинформация, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ през 2024 г.

Microsoft разкри, че една от трол фермите е започнала да разпространява манипулативни видеа още през август, които са успели да натрупат милиони гледания. Едно от тях показва фалшив инцидент, в който поддръжници на Харис нападат симпатизанти на Доналд Тръмп. Друго видео, което стана изключително популярно, обвинява вицепрезидентката в участие в катастрофа от 2011 г., при която уж е пострадало 13-годишно момиче.

Тази стратегия за дискредитиране на Камала Харис не е първият случай на руска намеса в американските избори. През 2016 г. руските трол ферми, подкрепяни от Кремъл, успешно повлияха на обществените нагласи чрез дезинформация в социалните мрежи, особено по въпроси като имиграцията и расовите проблеми. Тогава целта беше да се намали подкрепата за Хилъри Клинтън и да спечели Доналд Тръмп - което в крайна сметка и се случи.

През 2020 г. отново имаше опити за намеса, като тогава руските актьори се фокусираха върху поляризацията в американското общество, използвайки социални мрежи като Facebook и Twitter, за да разпространяват дезинформация и да сеят недоверие към изборния процес. След вота Тръмп обяви изборите за манипулирани въпреки практически никакви доказателства за това.

От Олимпийските игри към американските избори

Според Microsoft втората трол ферма първо е произвеждала съдържание за Олимпийските игри в Париж, но сега се е насочила към изготвянето на фалшиви видеа, очернящи Харис. Едно от тях показва въображаем билборд в Ню Йорк с фалшив надпис, че Харис подкрепя промяна на пола при децата. Това видео първоначално се разпространи в Telegram, но бързо набра над 100 000 гледания и в социалната мрежа X.

Microsoft предупреждава, че до изборите през ноември 2024 г. могат да се очакват още повече руски дезинформационни кампании, включително фалшифицирани видеа с използване на изкуствен интелект. През септември тази година американското правителство обвини двама служители на руската държавна медия RT в опит да платят 10 милиона долара на американска фирма за разпространение на 2000 пропагандни видеа.

Meta също така предприе действия и блокира RT, както и други руски държавни медии. Очаква се руските тролове да продължат с опитите си за влияние върху американската политическа сцена.

Иран не остава по-назад

Не само Русия се опитва да повлияе на резултата от изборите в САЩ. През август Microsoft, Google и американските власти разкриха, че ирански хакери също са опитали да пробият кампаниите на Байдън-Харис и Тръмп чрез фишинг атаки и манипулативни сайтове, целящи да отклонят общественото мнение.