На книга е възможно изслушванията на номинираните еврокомисари да започнат на 1 ноември, но много зависи как ще върви процесът. Това заяви днес високопоставен източник в Брюксел.

„В наш интерес е да започнем възможно най-рано, също и заради външни фактори като президентските избори в САЩ“, допълни той.

Според него от Конференцията на председателите на политическите групи в Европейския парламент казват, че е необходимо време за проучване. Но има и общо разбиране, че Комисията трябва да заработи колкото се може по-скоро.

Затова сега отговорността е на Европейския парламент да организира нещата така, че проучванията да бъдат направени възможно най-скоро.

Всеки кандидат за еврокомисар първо трябва да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия. След това евродепутатите трябва да гласуват състава на цялата Европейска комисия.

Българската кандидатка Екатерина Захариева трябва да говори пред Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика. Тя бе посочена за комисар по стъртъпите, научните изследвания и иновациите.

Преди това парламентарната Комисия по правни въпроси трябва да се произнесе дали всеки отделен кандидат е в конфликт на интереси. Тя е оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

По-късно днес Урсула фон дер Лайен ще събере бъдещия си екип в централата на ЕК в Брюксел. Така номинираните за комисари ще се запознаят помежду си.