Доналд Тръмп предизвиква ново вълнение с отвратителна обида към кандидатката за президент на Демократическата партия Камала Харис. Бившият президент сподели скрийншот в социалната си мрежа Truth, на който се вижда публикация в Twitter от предполагаем негов поддръжник. Последният е коментирал снимка на Харис и Хилъри Клинтън по следния начин:

„Забавно е как свирките са повлияли по различен начин на кариерите и на двете“.

Коментарът очевидно е имал за цел да внуши, че Камала Харис е насърчила политическата си кариера със сексуални услуги, вероятно намеквайки за кратката връзка на Харис с бъдещия кмет на Сан Франциско, Уили Браун, в средата на 90-те години на миналия век. В същото време коментарът се отнася до аферата на съпруга на Клинтън - Бил Клинтън, с тогавашната стажантка в Белия дом Моника Люински.

В допълнение към този пост Тръмп сподели още няколко безвкусни изображения и коментари от социалните мрежи. Един от тях например показваше политически опоненти като Байдън и Харис в костюми на стриптийзьори и думите: „Как всъщност да поправим системата“.

Постовете са поредната ниска точка в поредицата от безкрайни лични обиди и безвкусица. Както съобщава „Ню Йорк Таймс“, екипът на Тръмп първоначално отказва да коментира публикацията за „свирката“. Кампанията на Камала Харис също отказа да отговори на изявлението, което Тръмп направи сам с поста в социалната мрежа.

Но след това стана абсурдно: говорителката на Тръмп Каролин Ливит заяви, че Тръмп по този начин „с право е поставил под въпрос нейната (има се предвид Харис) способност да бъде върховен главнокомандващ“ със споделените постове.

Съветниците на Тръмп призовават за повече сдържаност

В действителност много хора от близкото обкръжение на Тръмп вероятно също са недоволни от дейността на републиканеца в социалните мрежи. Неговите съветници от седмици настояват Тръмп да бъде по-дисциплиниран по време на предизборната кампания и да се въздържа от лични нападки. Самият Тръмп се подигра с това по време на една от изявите си в кампанията. „Уволнен си!“, изкрещя той в микрофона - фраза от времето, когато беше телевизионна риалити звезда.

Какво обаче знаят неговите съветници: Тръмп се представя катастрофално с жените. Избирателките намират мизогинистичното му поведение за отблъскващо.

Доналд Тръмп: сексуални посегателства и запис на „хвани ги за п*тката“

Не става въпрос само за сексистки коментари и обиди. Тръмп бе арестуван след съдебен иск, подаден от журналистката И. Жан Карол миналата година за сексуално посегателство и клевета и беше осъден да плати пет милиона долара обезщетение. През последните десетилетия и други жени са обвинявали имотния магнат в сексуално посегателство.

По време на предизборната кампания през 2016 г. се появи и запис, в който Тръмп се хвали с нападателното си поведение към жените:

„Дори не чакам. А когато си звезда, ти позволяват да правиш всичко. Можеш да правиш всичко.“ И след това дойде изречението, което оттогава е цитирано милиони пъти: „Хвани ги за п*тките“.

С други думи, просто трябва да докосвате интимните части на жената без нейното съгласие. По онова време много наблюдатели предположиха, че политическата кариера на Тръмп е приключила. Осем години по-късно стандартите за това какво може и какво не може да каже един кандидат за президент очевидно са се променили.