Прокурорската колегия на ВСС прие с формулировката "за сведение" заявлението от Божидар Колев - хасковски адвокат, който се самопредлага за поста главен прокурор.

Колев е член на Софийската адвокатска колегия. А, както е известно, с решение на Пленума от миналия четвъртък, процедурата на практика е обявена за открита и в четири поредни четвъртъка - от утре, 19 септември, ще се приемат номинации.

От Съвета припомнят, че предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.

На адвокат Колев това не му е за пръв път - той бе заявил желание да се кандидатира (или по-точно - да го кандидатират) за главен прокурор и през 2023 г. след предсрочното сваляне на Иван Гешев от поста.

Иначе досега подобни кандидатури не са нещо невиждано: през 2019 г., чрез подписка граждани, най-вече привърженици на БОЕЦ, опитаха да издигнат следовател Бойко Атанасов за поста, а същият после се самопредлагаше за член на ВСС или за европейски делегиран прокурор. Самопредложение за член на ВСС си прави и Методи Лалов - бивш председател на Софийския районен съд, а след това и един мандат общински съветник в София.