Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи на свое заседание днес график, според който на 16 януари трябва да бъде избран главен прокурор. Предложението трябва да бъде гласувано от Пленума на ВСС, за да бъде прието. Обичайно обаче там мнозинството, от което на практика зависят решенията, действа в синхрон с Прокурорската колегия.

БТА публикува днес и хронограмата с дати, включени в предложението - на 19 и 26 септември и на 3 и 10 октомври трябва да се проведат заседания, на които ще постъпват предложения за главен прокурор. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 октомври да ги публикува.

До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията. На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да обяви дата и час за изслушване на кандидатите. Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.

Съгласно промененото законодателство Пленумът на ВСС ще избира главен прокурор с обикновено мнозинство не по-малко 13 гласа, а председател на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, с квалифицирано мнозинство - не по-малко от 17 гласа. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил 13 или съответно 17 гласа, изборът продължава за двамата получили най-много гласове.

Ако при повторното гласуване никой не е събрал необходимите за позицията гласове, процедурата трябва да бъде прекратена.

"Лекс" припомня, че според Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата.

Стефан Петров, председателстващ заседанието на прокурорската колегия, днес заяви:

"Искам ясно да кажа, че ние тук не откриваме нова процедура, а възобновяваме открита процедура, открита миналата година и я възобновяваме, защото сме длъжни и за възобновяването освен юридическите доводи, свързани с решението на Конституционния съд, ние други доводи нямаме. И да не се търсят някакви други странични доводи за това възобновяване", цитира го БНР.

Ето и пълния текст на съобщението от пресцентъра на ВСС:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ ОТПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ДО ПВСС ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, ЗА ПРОМЕНИ В ПРАВИЛАТА И ВРЕМЕВИЯ ГРАФИК ЗА НЕЙНОТО ПРОВЕЖДАНЕ

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие решения, с които отправя предложения до Пленума на Висшия съдебен съвет (ПВСС), както следва:

    - за изменение и допълнение на Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор (Правилата);

    - за възобновяване на производство по откритата с решение на ПВСС по протокол № 19/22.06.2023 г., процедура за избор на главен прокурор на Република България;

    - за изменение и допълнение на времевия график за провеждане на процедурата по реда на чл. 173 от ЗСВ за избор на главен прокурор.

Предложението за изменение и допълнение на Правилата касае текстовете, свързани с броя на гласовете на членовете на ВСС, необходими за приемане на решението за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Съгласно действащия ЗСВ, решението за избор на кандидат за главен прокурор се приема с мнозинство не по-малко от 13 гласа, а за избор на кандидат за председател на ВКС и на ВАС – с не по-малко от 17 гласа.

Другата промяна в Правилата е свързана с новоприетия Закон за противодействие на корупцията и задължението на лицата, заемащи публични длъжности да подават декларация за имущество и интереси по чл. 49, ал. 1, т. 2 от с. з., по образец, утвърден от Комисията за противодействие на корупцията.

Предлага се ПВСС да възобнови, на основание чл. 55, ал. 1 от АПК, спряното с негово решение по протокол № 20/06.07.2023 г. производство по откритата процедура за избор на главен прокурор на Република България, поради отпадане на основанието за спиране – постановеното от Конституционния съд Решение     № 14 от 26.07.2024 г. по конституционно дело № 10/2023 г.

Промените във времевия график на процедурата са свързани със заложените срокове в Закона за съдебната власт и Правилата за избор на председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор. В случай че ПВСС проведе заседание на 12.09.2024 г. и възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор, то предложения за кандидатури следва да бъдат направени в четирите последователни заседания на пленума – на 19 септември, на 26 септември, на 3 октомври и на 4 октомври т. г. До 24 октомври кандидатите следва да представят концепция по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ и документите по т. 9, Раздел I от Правилата. Висшият съдебен съвет има задължение до 29 октомври т. г. да публикува концепцията и документите на кандидатите.

На 27 ноември т. г.  Прокурорската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика за професионалните и нравствените качества на кандидатите и тяхната допустимост.  На 5 декември 2024 г. ПВСС ще се произнесе по евентуално постъпилите възражения срещу допустимостта и списъка на кандидатите, и ще бъдат обявени датата, часа и мястото за тяхното изслушване. Крайният срок за представяне на становища и въпроси по чл. 173, ал. 8 от ЗСВ е 8 януари 2025 г., като те ще бъдат публикувани най-късно до 13 януари 2025 г.

На 16 януари 2025 г. ще се проведе заседание на ПВСС за изслушване и гласуване на кандидатите.  

Предложенията на Прокурорската колегия ще бъдат внесени в следващото заседание на ПВСС за разглеждане и произнасяне.