Бяло саламурено сирене със съдържание на вода над 75 процента, е установила съвместна проверка на Агенцията по храните и сдружението “За достъпна и качествена храна”. Нормативната уредба обаче не позволява името на производителя да бъде обявено публично.

В магазините може да се намери сирене на цена от 6,90 лева за килограм, въпреки че себестойността на млякото за производството му е поне 6 лева, предава БНР. 

„И 75,5% вода и 4,5% сол. Т.е. в това сирене имаме 80% вода и сол“, заяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите, според когото ситуацията е абсурдна.

По-лошото е, че това предприятие не е нарушител за първи път. 

„Специално това предприятие два пъти е затваряно след нашето активно участие. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт“, коментира Андрей Велчев от „За достъпна и качествена храна“.

Агенцията по храните също е изправена пред сериозни пречки в опитите си да наложи контрол.

„Ние сме го затворили, той работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление“, разкрива д-р Николов от агенцията. 

Системните нарушения на пазара поставят въпроса за необходимостта от законови промени, които да позволят публичното огласяване на производителите, които злоупотребяват с доверието на потребителите, настояват от бранша.

---

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".