Поне 53-ма загинаха при израелски атаки в Ливан. В южното село Айн Делеб убитите са 32-ма, предадоха местните здравни власти. По-рано днес здравното министерство съобщи и за 21 загинали души в Баалбек-Хемел, град в Източен Ливан.

Ранените при двете нападения са общо 100.

Десетки хиляди ливански граждани бяха разселени поради засилените бомбардировки на Израел от 17 септември насам срещу базираната в Ливан и поддържана от Иран групировка "Хизбула". В петък при изненадваща атака в Бейрут загина лидерът на фракцията - Хасан Насрала.

Междувременно израелската армия съобщи, че при съботни атаки е бил убит пореден високопоставен представител на формацията - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" Набил Каук.

Десетки изтребители на Израел нанесоха въздушни удари върху хусите в Йемен

Израелските въоръжени сили съобщиха, че десетки изтребители са извършили въздушни удари в Йемен в рамките на мащабна операция, насочена срещу хусите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въздушните нападения са били насочени срещу енергийни съоръжения и петролен док в пристанищата Рас Иса и Ходейда, където се твърди, че бойците на хусите са получавали ирански оръжия и военни доставки, съобщиха военни служители. Агенцията отбелязва, че информацията не може да бъде проверена по независим източник.

Според очевидци стратегически важният пристанищен град Ходейда е бил разтърсен от мощни експлозии. Арабски телевизионни канали показаха пламъците на голям пожар в електроцентрала.

Според местни жители израелски изтребители са ударили две електроцентрали. 

Израелските военни заявиха, че въздушният удар, на около 1800 км от израелската граница, е бил извършен в отговор на последното нападение на хутите. 

Късно снощи в няколко района на централен Израел и в крайбрежния Тел Авив отново се задейства ракетна тревога, когато от Йемен беше изстреляна ракета. Израелските военни съобщиха, че ракетата е била прехваната, преди да достигне израелска територия. 

Свързаните с Иран хуси твърдят, че нападенията им са в знак на солидарност с ислямисткото движение "Хамас" в Газа, с което Израел води война от почти година.