След като първоначално обяви, че не му е работа да се занимава със складирането на машините за изборите и това постави под въпрос вота с устройствата на 27 октомври, правителството "Главчев" сега се коригира. Установи, че всъщност му е работа и обеща днес да поправи грешката си.

"След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване. В понеделник, на база на искане на ЦИК, служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори", съобщиха лаконично от пресслужбата на Министерския съвет.

Както Клуб Z писа, договорът със собственика на частния склад, в който се съхраняват устройствата, изтече на 31 юли. Правителството взе решение за удължаването му с шест месеца, давайки така възможност на Централната избирателна комисия да сключи анекс. Собственикът обаче е поставил съвсем нови условия. Поискал е договорът да бъде предподписан за срок от три години с една година предизвестие при прекратяване, наемът да се индексира според инфлацията, както и устройствата да бъдат преместени в друго негово помещение. Oтказал е подписването на анекс за шест месеца и е дал срок на държавата до 30 септември за разрешаване на казуса. В противен случай ЦИК няма да има достъп до склада и съответно да се разпорежда с устройствата за вота.

Последвала е серия от срещи и кореспонденция между представителя на собственика, вицепремиерката и финансов министър Людмила Петкова и ЦИК. Държавата обаче така и не е поела ангажимент. Така говорителката на Комисията Росица Матева алармира в петък вечер, че ако Министерският съвет не се намеси, може да останем без устройства за тези избори. 

В събота рано сутрин медиите получиха съобщение от Министерския съвет, но само те - не и ЦИК, в което се посочва, че той няма касателство и че вече е разрешил анекс за шест месеца. От Комисията обаче контрираха, че има касателство - защото нов договор с нови параметри не може да бъде одобрен само от ЦИК, трябва изпълнителната власт да каже "да" за така поставените условия, службите за сигурност, в т.ч. ДАНС, да дадат зелена светлина за новото помещение за съхранение и пр., и пр.

Явно след "допълнителните уточнения" кабинетът "Главчев" е разбрал каква му е функцията и така днес, в крайния срок, даден от собственика на склада, се очаква да вземе съответното решение.