Във връзка с иранското нападение срещу Израел в интернет се разпространяват стари видеоклипове, записани в Москва и Китай. Неверни твърдения се разпространяват и за израелския министър-председател Нетаняху. Ето кои са най-разпространените фейкове:

Викове на сирени, на заден план ярко горящ голям небостъргач: кратък видеоклип, качен в YouTube и Instagram, наред с други, уж показва последствията от иранската ракетна атака срещу Израел. Но това не е вярно: както показва обратното търсене на изображения, видеото първоначално е записано в китайския мегаполис Чанша. Там през септември 2022 г. е изгорял небостъргач. Сирените и гласът, които се чуват във видеото, споменати в началото, не са от оригиналния саундтрак. Очевидно той е бил умишлено заменен, за да се засили впечатлението, че това видео е от Израел.

Експлозия в Москва, а не в Тел Авив

Опожареният небостъргач в Китай не е единственият пример за фалшификати в интернет след иранската атака. Както често се случва след подобно събитие, много потребители в социалните мрежи разпространяват извадени от контекста изображения и видеоклипове, които нямат нищо общо със събитието, като например друг масово споделян видеоклип, за който се твърди, че показва ракетни удари в израелския град Тел Авив. На него се вижда силуетът на града, заснет от улицата, след което се чува силна експлозия и един от небостъргачите гори. И в този случай простото обратно търсене с помощта на екранна снимка от видеоклипа бързо разкрива откъде първоначално е дошло видеото, включително видеоклип от британската телевизия BBC, показващ същата експлозия. Видеото обаче не е записано в Тел Авив, а в руската столица Москва. То датира от юли миналата година, когато според доклада над Москва са свалени три украински безпилотни самолета, два от които се разбиват върху административни сгради. Експлозията е била записана от свидетели, намиращи се наблизо.

Нетаняху не бяга към бункера

В друго видео се вижда как израелският министър-председател Бенямин Нетаняху бяга през сграда, заснета отзад. В текста, придружаващ публикациите, се посочва, че видеото показва как Нетаняху тича към бункер в паника. В действителност този видеозапис на Нетаняху е записан преди почти три години - в по-дългата версия той може да бъде видян и с маска на лицето, което е най-малкото указание, че този видеозапис вероятно е направен по време на пандемията от коронавирус. Този видеозапис е разпространен на израелски новинарски уебсайт през декември 2021 г. В него се казва, че Нетаняху тича в израелския парламент, за да стигне до гласуване.

Фалшив превод на речта на Нетаняху

В друг видеозапис, разпространен няколко часа след иранската ракетна атака срещу Израел, Нетаняху се вижда на пресконференция. Чува се английски глас, който очевидно превежда думите му. Гласът казва: „Бих искал да изкажа съболезнованията си на шестте милиона души, които бяха убити при ужасяващата терористична атака в Яфа.“ Нетаняху има предвид предполагаемото нападение в Яфа, квартал на Тел Авив, при което във вторник по данни на полицията са убити най-малко шест души, а други дванадесет са ранени. Видеоклипът се разпространява заедно с антисемитски конспиративни разкази, тъй като отричащите Холокоста също многократно поставят под въпрос шестте милиона евреи, убити по време на нацистката епоха - въпреки че тази цифра е научно добре установена.

Както пише израелският експерт по дезинформация Тал Хагин в платформата X, Нетаняху е бил погрешно преведен. Той не е казал, че при терористичната атака са загинали шест милиона души, а по-скоро: „Изказвам съболезнования на семействата на жертвите на отвратителната терористична атака в Яфа“.