Канадската компания Velocity Minerals, контролираща редица проекти за добив на злато и мед в България, сред които "Розино" и "Иглика", продава активите си в страната на турския енергиен, строителен и минен гигант Türkerler за 59 млн. щатски долара. Сред площите, намиращи се под мажоритарния контрол на Velocity Minerals, са и "Момчил", "Дангово" и "Надежда".

Турският холдинг, който ще придобие находищата на канадския инвеститор в страната, е основан преди повече от 50 години в Анкара и в момента за него работят над 24 000 служители.

Това съобщава канадското дружество на сайта си. Плащането по продажбата ще бъде извършено на два транша. Първият е на стойност 15 млн. долара, а вторият в размер на 44 млн. долара ще бъде изплатен до 18 месеца след затварянето на сделката, като може да бъде намален с 1,5 млн. долара, ако се нареди в рамките на 12 месеца.

В условията, договорени между Velocity Minerals и Türkerler, присъства и задължение за плащане на неустойка от 5 % от цената, ако транзакцията не се състои.

Затварянето на сделката е предвидено да стане най-късно на 31 януари 2025 година. Преди това трябва да се получат необходимите регулаторни позволения, турската компания да извърши дю дилиджънс, а продавачът - да осигури одобрение за сделката на най-малко 2/3 от гласовете на акционерите си, в допълнение към други условия, предвидени между двете страни. Горубсо Кърджали АД, което държи 30 % от "Розино", ще получи и съответния дял от продажната цена на проекта, фиксирана на 55 млн. долара, съобщава още канадският инвеститор. 

„Радваме се, че успяхме да осигурим сделка за 59 млн. щатски долара за българските ни активи толкова скоро, след като обявихме намерението си да го направим. Очакваме с нетърпение да приключим тази сделка своевременно“, заяви Кийт Хендерсън, президент и главен изпълнителен директор на канадската компания. Türkerler е диверсифицирана компания с общи инвестиции от над 6 млрд. щатски долара в активни проекти, с фокус върху проекти за възобновяема енергия. Те са много добре позиционирани, за да доведат активи като проекта "Розино" до следващите етапи на развитие с подкрепата на българския екип на Velocity", посочва още Хендерсън.

Шефът на канадската компания подчертава положителния, според него, ефект, който сделката с турския холдинг ще има върху местната общност:

„Тази инвестиция в проекта „Розино“ ще бъде особено добре дошла новина за жителите на Ивайловградския регион, тъй като инвестициите в сектора на ресурсите обикновено носят далекообхватни икономически ползи за местните жители и местния бизнес. Очаква се съседната мина „Ада тепе“ да бъде затворена през 2026 г., така че разработването на мината по проекта „Розино“ ще бъде необходимо, за да се осигури заетост в тази част на България.“

Друга канадска компания - Dundee Precious Metals (DPM) - оперира една от най-големите мини за медно-златна руда в страната в с. Челопеч. Срокът на експлоатацията ѝ е до 2032 година. "Ада тепе" също се държи от българското дъщерно дружество на DPM.