Няколко основни риска за страната са отличили участниците в днешното извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Това стана ясно от 17-минутно изявление на държавния глава след заседанието, което продължи близо три часа. То бе свикано от него заради ескалацията на напрежението в региона и бе на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

В сградата на президентството пристигнаха представители на парламентарните формации.

Участници

От името на ГЕРБ-СДС се яви председателят на парламентарната група Бойко Борисов. Атанас Атанасов ще представлява „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На заседанието са и водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, на БСП - Атанас Зафиров, председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Групата на ДПС се представлява не от нейния съпредседател Делян Пеевски, а от зам.-председателя на Народното събрание Йордан Цонев.

Нечленуващите в парламентарни групи депутати нямат право на представители – сред тях са хората на Ахмед Доган в ДПС и на разпадналата се „Величие“.

Участници в заседанието са и служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Рая Назарян.

Темата на извънредното заседание на КСНС, свикано от президента, е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев свика Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Ще бъде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток, но няма актуална заплаха за България, увери Димитър Главчев след заседанието. 

Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток, заяви и служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Съвещателен орган

Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност, чийто статут е определен със закон, по информация на интернет страницата на президентската институция. КСНС се оглавява от президента на Република България.

Членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на финансите, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", началникът на отбраната, председателят на Държавна агенция "Разузнаване", секретарят на Съвета по сигурността и по един представител от всяка парламентарна група, гласи законът за КСНС.

Заседанията на органа по правило са закрити. След тях се правят изявления.

Очаквайте подробности