Google следи местоположението ни постоянно - данни се пращат към сървърите им на всеки 15 минути, дори да сме изключили GPS-а, сочи доклад на екипа от Cybernews тази седмица.

Изследователите са взели чисто новият Pixel 9 Pro XL и са го активирали с нов профил в Google и настройки по подразбиране. Тестът е извършен чрез модификация на устройството, с която се прихващат данните, които влизат и излизат от телефона.

"Не можеш да кажеш не на наблюдението от Google", предупреждават от Cybernews.

Смартфонът периодично се свързва със сървърите и опитва да свали нов код, което може да отваря вратата за потенциални пробиви в сигурността.

Особено тревожно е, че устройството изпраща данни на всеки 15 минути, включително данни за местоположението, дори когато GPS-ът е изключен. Вместо тази технология, Pixel 9 Pro XL използва информация за околните Wi-Fi мрежи, за да изчисли приблизителното местоположение на потребителя. Това създава сериозни опасения за поверителността, тъй като такъв вид информация може да разкрие много за личния живот на потребителите, особено когато се събира без тяхно съгласие.

Cybernews също така подчертава, че комуникацията с някои Google услуги, като Face Grouping в приложението Photos, се извършва дори когато потребителят не е използвал приложението или не е давал изрично съгласие за това. Според доклада „дълбоката интеграция на наблюдателните системи в екосистемата на Google“ може да остави потребителите уязвими на нарушения на поверителността.

Докладът поставя на преден план въпроса за прозрачността и информираността на потребителите относно това какви данни се събират и защо. Съществуват редица функции, като Car Crash Detection, които изискват подобни данни за правилната си работа, но липсата на яснота как и с кого се споделят тези данни предизвиква тревога сред потребителите.

Дори и без ясни доказателства за външни заплахи, фактът, че ново устройство може да сваля код без знанието на потребителя, поставя под въпрос сигурността на тези устройства в дългосрочен план. Макар Google да твърди, че Play Protect осигурява защита от подобни рискове, потенциалът за злоупотреба от страна на умели киберпрестъпници не може да бъде напълно изключен.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".