"Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появиха конкретни имена."

Това коментира в сряда пред журналисти президентът Румен Радев като вероятно имаше предвид и пубикации във фейсбук на страницата на BG Elves.

Това е причината за днешната среща с представители на институциите, отговорни за предстоящите избори, обясни той.

"Още от първия ден на сегашния кабинет аз ясно заявих, че първостепенен приоритет следва да бъде борбата с купения и корпоративен вот и именно по резултатите от тази борба ние ще съдим за цялостната работа на правителството.

За мен като държавен глава е важно обществото ни да разбере наистина дали институциите осъзнават своята отговорност към него и ще демонстрират така желаната ефективност, така че най-сетне това порочно явление - купен и корпоративен вот, да бъде силно ограничено, за да може да не изкривява повече гласа на българите", добави той.

На въпрос дали вижда пропуски в работата на институциите, президентът отговори, че затова свиква тази среща. Тя ще бъде открита за медиите, така че по докладите, които днес ще бъдат представени, ще бъде добита представа за това каква е работата на тези институции в борбата им с купения и корпоративен вот.

Същевременно служебният премиер Димитър Главчев отново заяви задоволството си от начина, по който правителството му се справя с подтоговката на изборите. "Нашите усилия, на служебното правителство и на колегите министри, които се занимават пряко с изборите, са да се проведат по същия начин, по който се проведоха последните. Там нямаше никакви забележки“, обяви той в началото на днешното заседание на МС. Припомняме, че на предните избори вътрешен министър в правителството на Главчев беше Калин Стоянов, сега водач на листа на коалиция около Делян Пеевски.

"Важното за едно общество, за да покаже, че е наистина демократично, е справедливостта, а справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички пристъпили закона, а не само към избрани", коментира още Радев, попитан възможно ли е службите да станат част от предизборната надпревара, особено на фона зачестили случаи на задържани или разследвани политици, и то приоритетно от тази част от ДПС, която подкрепя Ахмед Доган срещу Делян Пеевски.

Най-важното в момента е да се осигури честност на вота, така че гражданите да получат доверие, да се върнат към урните, защото те в момента се отблъскват от избирателните урни, добави Радев.