Граждани от столичния кв. „Княжево“ протестираха снощи срещу решение на Столичния общински съвет (СОС) за разкриване на център за настаняване на непридружени деца бежанци. Около 300 души се събраха пред предложената сграда за центъра, а по-късно блокираха и участък от бул. "Цар Борис III".

По-късно вечерта част от протестиращите погнаха и общинската съветничка от ПП-ДБ-СС Бонка Василева, която бе отведена от площада с полицейски автомобил - от съображения за сигурност.

Исканията на протестиращите са Столична община да чуе мнението им - че не искат "център за мигранти" в квартала си и мястото не е подходящо.

Протестът срещу решението на СОС от края на юли тази година е организирано от кварталното сдружение "За Княжево". Той обаче е популяризиран от националистически организации като "Български национален съюз", "Куберовь воинъ", и други "консервативни звезди" в социалните мрежи.

Какво всъщност е решението на СОС?

На 24 юли тази година СОС одобри с 32 гласа "за" предоставянето на два общински имота в районите "Оборище" и "Витоша" за реализиране на проект "Създаване на алтернативни решения за цялостни услуги за социални грижи за непридружени деца бежанци в България".

Проектът е резултат на партньорство между Държавната агенция за бежанците и УНИЦЕФ-България и ще продължи 4 години. Той предвижда ремонт на тези общински имоти, както и вече съществуващи подобни центрове в кварталите "Дружба" (район "Искър") и "Кремиковци".

Според доклада, внесен от районните кметове на "Оборище", "Витоша", "Искър" и "Кремиковци", ще се изградят 5 места за предоставяне на резидентна грижа за деца от 3 до 18 г. без увреждания с капацитет до 12 деца, както и едно преходно жилище.

Остра критика още тогава отправи общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера. Според него мястото е неподходящо, а районните кметове се стремят да усвоят пари за ремонти.

"Разбирайте - ще започнат да влачат афганистанци, например, за да станат поредните общински имоти причина за поредните проблеми. Така беше с "Розовата къща", така ще е и сега. Благовиден е предлогът да се грижат за деца, но всички знаем, че накрая въпросните центрове ще се превърнат в магнит за всякакви престъпници, които се представят за бежанци", отбеляза снощи той по повод протеста.

Реакцията на СОС и общината - "всява се страх"

Според кмета Васил Терзиев, коментирал протестите, отново е налице "нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на ДЕЦА и заигравка със страхове и манипулации"

"Намират се гласове, които се опитват да всяват страх, като представят инициативата като заплаха за обществото. Насаме със себе си, задайте си въпроса и си отговорете честно – как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София?", пише той в социалните мрежи.

Още преди протеста организаторите отбелязваха, че кметът ще използва този довод - че става дума за центрове за деца.

В оригиналния доклад обаче се пояснява, че едното преходно жилище в проекта ще обхваща и "младежи над 18 г.", като е описано с капацитет "6 деца". В повечето български нормативни актове "младеж" е всяко лице до 29 години, така че не става ясно как такива бежанци имат нужда от придружител и защо докладът ги нарича "деца". Важно е обаче да се отбележи, че това жилище не се предвижда да бъде в кв. "Княжево".

Темата коментира и председателят на СОС Цветан Георгиев:

"Съгласно решението ни, двата центъра, включени в този проект, имат ограничен капацитет: единият ще приюти до 12 деца, а другият – до 8. Това е всичко – осигуряват се грижи, подкрепа и защита. Финансирането – жилищата ще бъдат финансирани две години и половина с европейски средства и след това ще станат държавно делегирана дейност, както всички социални услуги и образованието."

Според Георгиев сега става дума за предизборна заигравка със страховете на хората.

"Темата за бежанците е изключително чувствителна и е недопустимо да бъде използвана за партиен маркетинг", добави той.

И той, и Терзиев отбелязват, че проектът, гласуван през юли в СОС, е получил подкрепа от повечето партии в Съвета - за него гласуват общинари не само от ПП-ДБ и "Спаси София", но и представители на БСП, ИТН и ГЕРБ.

ГЕРБ и район "Витоша": Да отменим решението

Макар да са гласували в подкрепа на доклада, днес общински съветници от ГЕРБ обявиха, че внасят доклад за спиране на изграждането на нови бежански центрове в София.

Предложението идва от председателката на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева.

"Многократно предупредих, че решения, взети на тъмно, без публично обсъждане за изграждане на центрове за бежанци, макар и непридружени деца и младежи, ще доведе до обществено напрежение, на което бяхме свидетели и снощи в кв. "Княжево". Стотици граждани на столицата протестираха против изграждането на тези два центъра след като за пореден път управляващите от ПП-ДБ-СС пренебрегнаха мнението на хората“, коментира Тагарева промяната на позициите на ГЕРБ.

Според нея европейската практика за подобни центрове били те да са извън градовете. Това не е вярно - центрове за непридружени деца има и в Берлин, и в Париж, както и в крайни квартали на много други европейски градове.

И столичният район "Витоша" обяви, че ще преразгледа решението за изграждане на такъв център тази сутрин.

Оттам информираха, че се отменят предвидените за тази седмица информационни срещи по темата. От районната администрация ще уведомят своевременно за организирането на официално обществено обсъждане, на което гражданите ще имат възможност да вземат активно участие. Кметът на района Зарко Клинков е от "Спаси София".