Заразни ли са мигрантите? Престъпници ли са, препълват ли моргите? С тези и други въпроси депутатите от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" заливаха близо 3 часа министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателката на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева.

Те бяха на изслушване в Народното събрание днес по повод мигрантския натиск и случаите на насилие в столицата от последните дни - в центъра за бежанци в кв. "Овча купел" и на бул. "Витоша". 

Точката бе приета по предложение на БСП и "Възраждане", но и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Народните представители от опозиционните партии изтупаха от прахта опорките на ВМРО-Атака-НФСБ от 2014 г. и използваха задаването на въпроси като възможност да разпространяват популярни опорки срещу бежанците. Стоянов и Тошева се опитаха да информират депутатите, но останаха нечути и игнорирани, някои дори ги обвиниха в лъжа.

И БСП, и ИТН неколкократно повториха фалшивата новина за върнати заедно с тези по Дъблинското споразумение "мигранти престъпници". Иван Иванов от левицата в първия си въпрос обяви, че "излиза, че ние сме заливани от мигранти, мигрантите безчинстнат, и българските граждани трябва да вземат закона в свои ръце". Петър Петров от "Възраждане" повтори същото твърдение.

"В този случай са върнати шестима български граждани, осъдени и излежали присъдите си в Германия. Защо са върнати заедно с бежанци по Дъблинското споразумение? Ами Германия какво да прави, да ги прати с правителствения самолет?", попита Калин Стоянов.

И подчерта, че друг случай, който се цитира като пример за мигрантска агресия, е всъщност нападение от български тийнейджъри срещу студенти от Великобритания от пакистански произход.

За третия случай - на бул. "Витоша" - подчерта, че става дума за две групи младежи, които са се познавали.

"В една от групичките - българските деца, едно от техните приятелчета е лице от арабски произход. Скарването е заради момиче. Образуването е досъдебно производство за лека телесна повреда с хулигански подбуди."

Още в първия си отговор Стоянов даде и данни, които сочат, че мигрантския натиск не се увеличава и държавата се справя по-добре с него от преди, ако сравним началото на тази година за същия период в миналата.

"От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период миналата година те са 15 600. Отделно от което, задържанията във вътрешността на страната - 260, за същия период на миналата година те са 1260. Мисля, че тези цифри много красноречиво говорят за това, че ние се справяме с миграционния натиск", отбеляза той.

Корнелия Нинова обаче го обвини, че лъже - като извади официална справка от МВР за януари.

"Първото изречение гласи следното - само през януари са задържани 396 граждани на трети страни, 76 на входа на страната, 109 на изхода, и 211 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. МВР казва пред януари 396. Същият министър преди малко каза 260."

Не е ясно как лидерката на БСП обаче не е забелязала, че тя сравнява общия брой задържани с броя задържани във вътрешността на страната. Министърът й направи забележка, тя очаквано го игнорира.

Боя в "Овча купел"

Тук на въпроси основно отговаря Мариана Тошева, която в началото повтори за пореден път, че центровете от отворен тип са запълнени едва на 43%, и че подобни инциденти се случват много рядко - тази година за пръв път те излизат извън центъра. Спречквания има около 30 на година, но много не ескалират.

"Имаме 400 лица, тийнейджъри и млади мъже, преживяли ужасите от бягството от страната си. Там са настанени основно сирийци. Мнозинството - травмирани хора. Битови инциденти, спречквания, се случват, но те не ескалират, и това е и благодарение на охраната."

Въпреки тази похвала към охранителите, тя потвърди тезата на Маргарита Махаева от "Възраждане", че те са основно хора над 70-годишна възраст и затова иска МВР да охранява - макар че това ще излезе много по-скъпо. ГЕРБ също с готовност подкрепиха тази теза. Калин Стоянов пък отбеляза, че бежанците "уважават униформата".

"Освен, че всяват респект със своята униформа, те са много по-подготвени и адекватни при някой инцидент. Защото понякога има и провокации от живущи към хора от центъра", добави председателката на агенцията.

Тошева обаче подчерта, че основен проблем е финансирането на ДАБ.

"Илюстрирам това със следния факт: бюджетна ни прогноза миналата година бе за 22,5 млн лв.. Одобреният бюджет е в размер на 11,7 млн.лв. , от които малко над 7  млн. са само възнаграждения на персонал, т.е. оперираме с останалата част от средствата."

Тошева уточни и че в центровете има правилник и съответните санкции при нарушаването му - които варират от предупреждение, до преместване в друг център, включително такъв от затворен тип, и дори до отнемане на вече придобит статут за закрила. Има и осъждани за извършени престъпления на наша територия, но те са 1-2% от хората в центровете, подчерта тя.

Което не спря Махаева от хората на Костадинов да обяви:

"В София се събират с групички, препречват пътя на някого, провокират хората, и ако някой отговори на провокацията. Лицата, търсещи закрила, се разхождат с тръби и ножове. Това, че тези инциденти не са регистрирани, не значи, че не съществуват."

Според нея това, че няма данни за такива случаи, не значи, че не се случват.

Иван Ченчев от БСП пък отиде в друго расистко клише - носят ли ни мигрантите болести?

"От какво боледуват тези хора, дали са заразни?", попита той.

Тошева търпеливо обясни, че се прави преглед и основни тестове при приемане, случаи на СПИН няма от години, туберкулоза се случва веднъж годишно, обикновено латентна, не са налице много други заразни болести.

"Основно има краста, обриви, особено от нахапвания, и при нас се появяват дървници или хлебарки, въпреки редовното пръскане. Предишното ръководство не  е допуснало COVID да се разпространи, което е страхотно постижение. Правим и скрининг за уязвимост, първоначално при приема на хората с хронични състояния. Сериозен брой са с диабет, високо кръвно и сърдечни заболявания. Малко са и с увреждания."

Центровете от отворен тип - преместени или затворени?

Според нея много от тези проблеми се влошават от сериозната амортизация на сградата в "Овча купел", поради което и ДАБ иска центърът да бъде затворен, а хората преместени. По-късно от опозицията се обявиха против това - нямало смисъл да се местят в друг град или другаде в града, навсякъде не ги искали, трябвало да са извън града. 

Това предложи накрая и Маноил Манев от ГЕРБ. Не стана ясно какъв е смисълът на открити центрове извън градовете, като тогава бежанците нямат никаква възможност за намиране на работа и интеграция в обществото.

Тошко Йорданов обвини ДАБ, че нарушавали Закона за лекарствата, защото съхранявали медикаменти без аптека. Тошева поясни, че в центровете има само аналгетици и дезинфектанти, липсват дори базови антибиотици - всичко се предписва само от личен лекар поименно.

Йорданов, след като не можа да покаже доказателства за сериозната опасност от живите бежанци, обяви мъртвите за такава - като каза, че моргата в Бургас е препълнена с трупове на бежанци.

"Това е факт. Опитват се по граничните общини да ги погребват неофициално. Ловните дружинки постоянно дават сигнали за трупове на бежанци. Това спокойствие ли е?"

Стоянов подчерта, че не знае какво се случва в бургаската морга, но трябва да се провери дали тя е запълнена само от мигранти.

Никола Димитров от "Възраждане" излезе с парче телена ограда, като обяви, че е изрязана от бежанци и после завързана с "сиджимки и връзки за обувки". Стоянов обяви, че Димитров е посещавал границата само с екип на "Гранична полиция" и тогава не са установени нарушения. И че кръпки по оградата може и да има, тя се поддържа редовно.

"И ние имаме центрове от затворен тип, които са под опеката на МВР. Те са на едва 15% капацитет", добави министърът.

Тошева подчерта, че след като получат статут, бежанците могат да напуснат центровете и те по никакъв начин не следят какво става с тях след това. 435 лица са излезли от техните центрове  миналата година и не е техен ангажимент да се проследи какво се случва с тях.

"Липсва интеграцинна програма, която да ги поеме, както имат всички други държави членки", отбеляза тя.

Нито един народен преставител не предложи да се създаде такава като решение на проблема.