И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е изискал от главния секретар на МВР справка за всички налични данни за отправени заплахи срещу съдия Владислава Цариградска и нейни близки.

Това се съобщава официално от пресцентъра на прокуратурата.

Това става в деня след като Цариградска вчера бе изслушана пред Съдийската колегия на ВСС и се оплака, че прокуратурата не я информира какво става с различни деля за заплахи срещу нея.

Както Клуб Z, писа срещу съдийката, която в момента правораздава в ОС-Плевен, навремето са отправяни заплахи лично от покойния Мартин Божанов-Нотариуса, а за други заплахи бе задържан т. нар. Червения пират - нещо, което тя коментира иронично.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изиска от изпълняващия функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков в срок до 22 октомври 2024 г. да му бъде предоставена справка, съдържаща обобщени и систематизирани всички налични в МВР данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска и нейни близки. Разпореждането на Борислав Сарафов е по повод изявления на съдия Цариградска, дадени по време на изслушването й на 15 октомври 2024 г. в Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет.

От там пишат още:

"И.ф. главен прокурор изисква справката да съдържа данни и от други ведомства, освен от МВР, в т.ч. Министерство на правосъдието във връзка с осигуряваната на основание чл. 391, ал.3, т.3 от ЗСВ охрана на магистрата от ОС-Плевен.

В случай, че се установи, че данни съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, посочва в разпореждането си от 16.10.2024 г. Борислав Сарафов.