"След 20 години най-после след толкова мъки имаме механизъм за разследване на главния прокурор. И ако за вас отправените на два пъти към нея (съдия Даниела Талева, която е адхок прокурорът за разследване на главния) заплахи "Ще те застрелям в лицето" ако това за вас не е проблем, значи наистина живеем в някакви паралелни реалности."

Така се обърна днес съдия Владислава Цариградска към членовете на Съдийската колегия на ВСС. Те я изслушват по нейно желание, за да разкаже как държавното обвинение не й дава достъп до информация за делата, касаещи собствените й заплахи. Тя иска от прокуратурата да се запознае с експертизи: психолого-психиатрична и техническа, относно т. нар. Червен пират, както и други данни за разследването.

Вместо това разкри, че е заплашвана от наблюдаващия прокурор, че няма право да говори за разследването, както и че е пращана да освидетелстват в психодиспансера... нея. 

Клуб Z напомня, че Цариградска веднъж бе заплашвана по време на дело, на което присъства убитият вече Мартин Божанов-Нотариуса, лично от него. После тя получава ужасяващи заплахи чрез съобщения - за което накрая бе "разкрит" психоболният, станал известен като Червения пират.

Именно той е и обвинен за автор на споменатите заплахи и срещу Даниела Талева.

Днес обаче Цариградска напомни, че случката с Червения пират идва, дни след като получава персонално съобщение от говорителя на главния прокурор Веселин Иванов "да се кротне".

Днес тя напомни, че Съдийската колегия вече я изслуша на 13 февруари, когато тя говори за злоупотреба с използване на СРС срещу съдии, включително в кабинетите им, прокурорски  проверки срещу съдии, медийни кампании "за назидание и наказване на съдии", бездействие при престъпни посегателства срещу съдии и пр.

"След мое медийно участие, след 5 дни получих първо предупреждение – говорителят на главния прокурор (тогава Гешев) Веселин Иванов през наша обща позната – бивша служителка на тази дирекция, ми отправи предупреждение да се „кротна“, обяви отново съдийката.

Веднага след това се активира Червения пират – много е удобно хора с психични разстройства да бъдат активирани, смята тя. И добави, че някои от номерата, от които са отправяни заплахите, са регистрирани нигерийски номера - странно за възможностите на човек, който води клошарски начин наживот.

800 преписки има българската прокуратура срещу съдии - това обяви днес Цариградска. Тя настоя, че дори от тях да не излиза нищо, несъмнено върху съдиите това има „смразяващ“ ефект. Който води правораздаващите до автоцезнура.

След като даде пример, че за година има 40 000 отвода, някои от кадровиците (Боян Магдалинчев - б.р.) възнегодуваха, но тя посочи, че не твърди, че всичките 40 000 са под натиск. (Клуб Z припомня, че Нотариуса навреметно я натискса именно да си направи отвод по дело, в което той има материални интереси, явно целейки да се падне друг, "удобен" съдия.

Сходен сюжет имаше и при разкритията, известни като разговорите на "Двете каки", когато на съдийска шефка се поръчва "еди кой си да си направи отвод").

Цариградска използва изслушването днес да попита задочно Борислав Сарафов – защо наблюдаващият прокурор не й дава достъп до исканите материали по собственото й дело за заплахите й.

Относно съдбата на делото за заплахите й от Нотариуса, тя специално посочи, че Градска прокуратура е "раздробила тази мащабна деятелност" – разследване на ОПГ в която участват и магистрати и която има за цел да оказва натиск върху съдии. Частта за тази група със заплахите на Нотариуса срещу съдийката, бива отделена в ново досъдебно производство. Тази "малка случица", както днес иронично я окачестви Цариградска, е пратена на Окръжна прокуратура - Ловеч, която я дава за разследване на районното управление в Троян.

Цариградска каза, че Борислав Сарафов "не е казал цялата истина" за тази проверка при изслушването си пред ВСС, а на младия прокурор Йордан Петров се е паднала цялата работа по толкова много мрежи на влияние.

"Знаете ли, че съдии са влачени по ДАНС, за да им се задават абсурдни въпроси - дали не са агенти на държава, член на ЕС. Само защото са участвали в някакъв форум.

Ако се случи нещо с мен или моите деца, искам оттук да обявя, че извършителят не е някой психично болен", каза тя на кадровиците.

Тя бе категорична:

"Това не са мои лични проблеми - аз не ви занимавам, че имам конфликт със съседите си. Всеки един от вас като съдия знае за какво става въпрос!"

Тя даде пример,че целта е накрая да си каже "Майната му" и да спре да се бори.

При последвалата кратка дискусия - без изненади - активна беше Атанаска Дишева от съвета, която настоя за реакция, а не да подминават проблема:

„Би било срамно, ако си скрием главите зад папките или компютрите и кажем: "Не, не - това не се случва! То е само плод на болно въображение на разни колеги“, остра бе Дишева.

След предложение и на Цветинка Пашкунова се разбраха - Съдийската колегия да поиска информация от наблюдаващия прокурор по повод отправените й от Цариградска питания: какви престъпления са разследвани, какви лица са привлечени като обвиняеми, какви мерки за неотклонение са им взети.

Съдийската колегия се обедини, че на това им дава право приетият от самите тях Механизъм за реакция в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда.

Предложението да питат наблюдаващия прокурор бе прието единодушно - с 11 гласа.