Софийският районен съд отмени уволнението на Александър Морфов като главен режисьор в Народния театър „Иван Вазов“. Решението е от 14 октомври и с него Морфов е възстановен на същата длъжност. Директорът на театъра Васил Василев уволни режисьора на 28 февруари миналата година след продължителен конфликт между двамата, чието начало беше поставено с назначаването на Велислава Кръстева (дотогава пиар на ДПС, която придружаваше Ахмед Доган при редките му публични появявания, а сега на страната на Делян Пеевски - бел. ред.) и реакцията на Морфов срещу това.

Съдът е приел, че Морфов е автор на надписите по вратата на кабинета на директора “ДПС ректор”, “официален офис на ДПС”, “ДПС”, но счита извършеното за „артистично изпълнение, целящо да изрази протеста на същия срещу действията на директора на театъра“. В мотивите на съда се посочва още, че режисьорът не е упражнил форма на насилие, нито е увредил имуществото на работодателя.

"Преценявайки действията на ищеца през светлината на изложеното, съдът счита, че те представляват артистично изпълнение, целящо да изрази протеста на същия срещу действията на директора на театъра.

Той не е упражнил форма на насилие, нито е увредил имуществото на работодателя. В контекста на изложеното, този акт на ненасилствен протест е покрит от принципа на необходимостта в едно демократично общество", постановява съдът.

По отношение на думите на Морфов, насочени към директора на театъра, а именно „Аз с нищожества не контактувам“, съдът е счел, че изразът е оценъчно твърдение, което не подлежи на проверка за вярност,  т.е. режисьорът е изказал мнението си за Василев, което в случая се оказва негативно.

"Неистинността на приписваните обстоятелства обаче има правно значение само ако те са обективно позорни. Оценките (мненията) не подлежат на проверка за вярност, тъй като те не представляват конкретни факти от обективната действителност. Те могат да ангажират отговорността само ако представляват обида."

И още от мотивите:

"Заеманата публична и обществено-значима длъжност от страна на директора на Н.Т. (Народния театър-бел. ред.) съставлява основание за проява на по-висока толерантност от негова страна по отношение на подобен тип изказвания спрямо личността му, тъй като заеманата от него длъжност е с голямо обществено значение."

СРС отбелязва, че с поведението си Александър Морфов не е нарушил трудовата дисциплина и не е уронил доброто име на работодателя си, поради което няма причина да бъде уволнен.

Народният театър ще трябва да изплати 800 лева, представляваща разноски в първоинстанционното производство, както и 160 лв. държавни такси, и 300 лева, представляваща разноски за възнаграждение на вещо лице, пише още в решението. 

То подлежи на обжалване в двуседмичен срок от обявяването му14.10. 2024 г., пред Софийски градски съд

Кръстева напусна театъра заедно с уволнението на Морфов. Самият Василев заведе през април т. г. дело срещу режисьора за 100 хил. лв. по повод изказването му при получаването на наградата си "Аскеер" за най-добър режисьор през 2023 година. Т.е. около година по-късно. Тогава той отбеляза: "Там някъде (в Народния театър - бел. ред) се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор".

В защита на Морфов имаше поредица от протести като в негова подкрепа застанаха популярни имена като Камен Донев, Албена Колева, Валери Йорданов, които заедно с Рени Врангова и напуснаха сцената на Народния театър.