След няколко фалстарта, днес Софийският районен съд успешно даде ход на делото, което води директорът на Народния театър Васил Василев срещу режисьора Александър Морфов.

Това е наказателно дело за клевета и обида (по НК), финансовата претенция е отделен въпрос, постанови днес съдът. Иначе Василев е обявил частичен иск от 5000 лв. от общо 100 000, които възнамерява да търси по-късно.

Предисторията

Театралните баталии, които после преляха в съдебни, избухнаха през есента на 2022 г., когато тогавашният главен режисьор Александър Морфов на няколко пъти надраска - с надписи срещу ДПС, вратите на пиарката Велислава Кръстева, а после и на директора Василев.

На страната на Морфов се включиха творци като Явор Гърдев, Валери Йорданов, Захари Карабашлиев, но не липсваха и други, които подкрепят Василев (бивш зам.-министър в кабинета на Орешарски, и оттам - колега с Велислава Кръстева от времето, когато БСП управляваше съвместно с ДПС - бел. ред).

Така всичко се пренесе на "сцената" на Софийския районен съд (а оказа се - не само там - виж по-долу) под формата на плетеница от искове "всеки срещу всеки".

Конректното дело, заведено от директора срещу режисьора, е за думи на Морфов при приемането на наградата "Аскеер" миналата година. Тогава той споменава Народния театър и казва, че...

"... Там някъде се спотайва онази партийна номенклатура - нищожна личност" и т.н.

Днес трябваше да се проведе на практика първото успешно заседание по споменатото дело на Василев срещу Морфов. Последният не дойде (което е негово право), но пък в залата присъстваха граждански активисти, които навремето подкрепяха с подписка Морфов.

Така се наложи съдията Димитър Куртов малко театрално да намекне, че би се радвал, ако двамата - ищец и ответник, се "засекат поне за 10 минути" някой ден в съда.

"Защото животът е по-голям от всичко, което се случва", философски заключи магистратът.

Едва ли ще му е лесно да е медиатор: оказва се, че Васил Василев е завел серийно дела, а също и - стана ясно днес - и сигнали до Комисията за защита от... дискриминация.