„Надяваме се, че до края на годината България да покрие и четвъртия критерий за влизане в еврозоната – ценовата стабилност.“

Това заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев.

Той пристигна за участие в първата по рода си среща на върха между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в който влизат арабските държави от региона. Утре Главчев ще участва в Европейския съвет.

Главчев бе попитан във връзка с данните от вчера на Националния статистически институт (НСИ), че инфлацията у нас продължава да се понижава. Същевременно обаче средногодишната инфлация за периода октомври 2023 - септември 2024 г. спрямо последния аналогичен период остава сравнително висока от гледна точка на амбициите на България за влизане в еврозоната - 3,2 на сто.

„В момента, в който бъде изпълнен четвъртият критерий, ще бъдат поискани извънредни конвергентни доклади“, увери.

Последните такива доклади бяха огласени през юни. Те бяха изготвени от Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ).

На въпрос има ли шанс България да получи втория транш по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и кога премиерът отговори:

„Първо, трябва да бъдат променени решения на Народното събрание, за да можем да поискаме – не ние, а което и да е правителство – промяна в договорките с Комисията. Но няма как да нарушим действащи в момента решения на НС. Ако депутатите позволят, можем да пристъпи към реални действия – смятам, с добър резултат.“

МВР ще продължи акциите срещу купения вот до приключването на изборния ден на 27 октомври, каза още Главчев. Според него най-важното е, че сега ведомството реагира на всеки сигнал в рамките на своите правомощия, съвместно с прокуратурата, и взема мерки.

България няма да постави на срещата със Съвета за сътрудничество в Персийския залив въпроса за пленените от йеменските хуси български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“, отговори Главчев на журналистически въпрос.

„Форумът не е подходящ за тази цел. Всички институции в България не спираме да правим някакви усилия, за да бъдат освободени двамата заложници. Но ситуацията е много специфична и деликатна. Би могло в двустранни срещи, но официално не е подходящо да се повдига темата на това ниво“, изтъкна той.

Клуб Z си поинтересува защо България все още не е поискала санкции срещу хусите заради заложническата драма.

„Не мисля, че има връзка между двете“, отговори Главчев.