Инфлацията в България продължава да се понижава и през септември е 1,2 на сто, след като през същия месец на 2022 г. беше достигнала рекордните 18,7% на годишна база.

През три поредни месеца - април, май и юни - у нас беше отчетена дефлация, а през юли и август стойностите отново бяха положителни

Спрямо август месечната инфлация миналия месец, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), е била в размер на минус 1 процент, посочва Националният статистически институт (НСИ). От началото на годината (септември 2024 г. спрямо декември 2023 г.) тя е 0,1 на сто. Същевременно средногодишната инфлация за периода октомври 2023 - септември 2024 г., спрямо последния аналогичен период, остава сравнително висока от гледна точка на амбициите на България за влизане в еврозоната - 3,2 на сто.

Най-голямо е намалението на месечна база на цените през септември в секторите "Развлечения и култура" (-13,7 на сто), "Ресторанти и хотели" (-2,5 на сто), "Транспорт" (-2 на сто), както и в "Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дом" (-0,7 на сто), отчитат от НСИ.

Поскъпване е регистрирано при "Образование“ (+3,3 на сто), "Облекло и обувки" (+0,8 на сто), "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" (+0,6 на сто) и "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" (+0,3 на сто).

Производството в България продължава да се свива на годишна база

Евростат съобщи днес, че произведената продукция от промишлени предприятия в България е нараснала с 0,8 на сто през август спрямо юли. Това е третият пореден месец, в който темпът на ръст на индустрията се е ускорил, след минималното покачване от 0,1 на сто през юни и повишението с 0,6 на сто през юли. Същевременнно на годишна база българската промишленост продължава да намалява за 12-и пореден месец през август, посочва БТА, позовавайки се на данните на Евростат. Производството е намаляло с 2,6 на сто през юли, след като през юни то се сви с 4,9 на сто.

Последният месец с годишен растеж на промишлеността в България е бил декември 2022 година.

Най-значителният ръст на продукцията на месечна база през август в ЕС е регистриран в Ирландия (4,5 на сто), Германия и Литва (+3,3 на сто за всяка една от двете) и Малта (2,7 на сто). Най-голям спад е отчетен в Люксембург (-9,2 на сто), Хърватия (-4,6 на сто) и Дания (-4,5 на сто). На годишна база през август спрямо същия месец на 2023 г. най-голямо е било увеличението на производството в ЕС в Ирландия (15,8 на сто), Дания (10,7 на сто) и Словения (7,2 на сто). Индустрията се е свила най-силно в Люксембург (-11,7 на сто), Естония (-6 на сто) и в Унгария (-4,2 на сто).