След два месеца прекарани в ареста, има огромна вероятност бизнесменът Румен Гайтански да излезе на свобода срещу 250 000 лв. гаранция. Такава мярка постанови днес първата инстанция по делото му - Софийски градски съд.

Решението едва ли ще бъде протестирано, тъй като преди това и двете прокурорки се съгласиха със защитата, че Гайтански трябва да бъде пуснат под гаранция. Ако до три дни той внесе парите, ще може да напусне ареста. 

Адвокатката Галя Гълъбова първо опита да издейства дело при закрити врати - заради документи за здравословното състояние на доверителя ѝ. Тя посочи, че от страна на прокуратурата се работи свръхактивно - делото вече е 74 тома, а самият Гайтански е дал няколко пъти показания. За последно това станало на 8 октомври. Той не можел да повлияе на свидетели или на документи по процеса.

Гълъбова заяви, че са отпаднали предпоставките, които предполагат клиентът ѝ да бъде задържан. Освен това тя изтъкна, че Гайтански съдейства на разследването от самото му начало, доброволно е предавал всякакви доказателства и документи, които разследващите са поискали от него.

Адвокатката припомни, че на 16 август обвиняемият сам се е явил пред разследващите органи - в случая в Комисията за противодействие на корупцията (парадоксално след като научил, че го "издирват", Вълка опитал да се предаде още на 15-и, но тогава го върнали - за да спазят процесуалния ред, трябвало да се яви на другия ден - бел. ред.).

Двете прокурорки, малко изненадващо, се съгласиха изцяло със защитата. Те приеха, че макар да е прекарал почти целия период на ареста си в затворническата и в МВР болница, "дейстително се нуждае от адекватно лечение". С останалите факти - също - че помага на разследването, вече не може да повлияе, има чисто съдебно минало и пр.

Самият Гайтански бе повече от лаконичен:

"Не мога да разбера обвинението, не съм извършвал никакво престъпление!"

Делото

Става въпрос за обвиненията за отпуснат кредит от 150 млн. лв. от Българската банка за развитие, по което обвиняем и издирван е също бившият ѝ шеф Стоян Мавродиев и още един човек - Иван Георгиев (той бе пуснат под гаранция още в първите дни на процеса). Според разследването част от изтеглените близо 150 млн. лв. от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили, а 30 млн. лв. от кредита са прехвърлени към свързано с Гайтански дружество, с което са погасени задълженията на ТЕЦ-Варна към „Търговска банка“. ТЕЦ-Варна тогава беше свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Днес съдия Виктор Чаушев изчете предълго определение, в което направи "на пух и прах" обвиненията на прокуратурата за длъжностно присвояване (по което Мавродиев се води извършител, а Гайтански - подбудител).

Той каза, че "по неангажиращото му мнение" вижда най-много факти за обвинение по доста по-лекия член 248а от НК за представяне на фиктивни обезпечения с цел получаване на кредит.

Най-голямата част от определението му бе посветна на обвиненията срещу длъжностното лице - в случая Стоян Мавродиев. Според съдия Чаушев прокуратурата не е направила нищо да докаже умисъл, за да се изпълни съставът на престъплението длъжностно присвояване. 

Напротив - като свидетели са разпитани Николай Мирчев - началник отдел „Кредитиране“ и Андон Георгиев – сочен като съветник на главния изпълнителен директор Мавродиев. Органите на досъдебното производство не са положили усилия да докажат тежкото умишлено престъпление длъжностно присвояване в особено големи размери, смята съдията.

Що се отнася до Гайтански, Виктор Чаушев определи, че съществува подозрение той да е съпричастен към престъпление, квалифицирано по друг текст от НК, за което също е предвиден затвор и се явява тежко умишлено. Но не е налице опасност да се укрие, има установена самоличност, местоживеене, със семейни, социални и професионални връзки е, които го задържат трайно на територията на България.